Invazia lui Putin a falimentat Biserica rusă din Moldova

Invazia lui Putin a falimentat Biserica rusă din Moldova

Mitropolitul Moldovei i-a transmis o scrisoare dură patriarhului Rusiei în care îi reproșează că ignoră biserica din Moldova și-l avertizează că ar putea fi absorbită de Mitropolia Basarabiei, care ţine de România.

De asemenea, ÎPS Vladimir menționează în scrisoarea expediată patriarhului Kirill că „lumea rusă este străină valorilor noastre naționale” și îi reamintește patriarhului rus că „moldovenii au rădăcini latine” și că este firesc ca ei „să vrea să se apropie și să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială”.

Mai mult, mitropolitul Moldovei, subordonat Patriarhiei Ruse, îl avertizează pe Kirill că „soarta Republicii Moldova este deja hotărâtă de marile puteri”, că „într-un timp relativ scurt ea se va reuni inevitabil cu România și, desigur, tot ceea ce susține Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române”.

ADVERTISING

„Mitropolia Basarabiei, sprijinită deschis de Patriarhia Română, de Republica Moldova și România, a demonstrat că este o forță care nu mai poate fi oprită și care, se pare, că dorește și va obține restabilirea drepturilor sale istorice, iar Mitropolia Chișinăului și a Moldovei este doar un element secundar și inutil pe scena religioasă, socială și culturală a țării noastre”, mai scrie mitropolitul Moldovei în scrisoarea sa.

ÎPS Vladimir: „Mitropolia Moldovei este percepută ca promotor al războiului”

mitropolit_vladimir
Foto: Mitropolia.md

Potrivit lui, Mitropolia Moldovei pierde teren din cauza invaziei ruse asupra „fraților de aceeași credință din Ucraina”, deoarece este percepută de cetățeni drept un promotor al războiului blagoslovit de însuși patriarhul Kirill.

Mitropolitul Vladimir susține că aceste „circumstanțe tot mai presante împing Biserica Ortodoxă din Moldova, cu viteză accelerată, la periferia societății moldovenești”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Acest fenomen este o urmare directă a asocierii noastre ca structură bisericească cu promovarea intereselor pro-ruse în Republica Moldova, determinată de apartenența la Patriarhia Moscovei, care la rândul său este percepută în societatea moldovenească ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina.

Pentru Biserica Ortodoxă din Moldova această legătură este echivalentă cu dispariția de pe scena religioasă și socială a țării, în virtutea respingerii ferme de către concetățenii noștri a amestecului agresiv al Rusiei în treburile statului vecin și prieten Ucraina, dar și în treburile interne ale Moldovei”, se arată în scrisoarea semnată de ÎPS Vladimir.

Autenticitatea scrisorii a fost confirmată de Mitropolia Moldovei.

Moscova a încercat să dirijeze cu Biserica peste capul mitropolitului

Mitropolitul Vladimir formulează, de asemenea, mai multe reproșuri la adresa Patriarhiei Ruse.

ADVERTISING

Acestea vizează atât eschivarea Moscovei de a compensa facturile la gaze în timpul iernii trecute, luarea unor decizii ce privesc structura și activitatea Bisericii Ortodoxe din Moldova fără a consulta conducerea Mitropoliei Moldovei, dar și atitudinea „nerespectuoasă” a Rusiei față de moldoveni.

„În Rusia, atât autoritățile laice, cât și cele bisericești ne-au tratat și ne tratează ca pe un popor periferic și fără coloană vertebrală, lipsit de dreptul de a lua deciziile pe care le consideră necesare pentru propria bunăstare și prosperitate”, menționează ÎPS Vladimir în scrisoarea citată.

El nu anunță dezlipirea Mitropoliei Moldovei de Patriarhia Rusă, ci îi cere lui Kirill să-i comunice într-un răspuns rapid cum vede el evitarea „prăpastiei care s-a deschis după invazia rusă asupra Ucrainei” și cum crede patriarhul rus că pot fi menținute „relațiile strânse cu Biserica Ortodoxă Rusă, când legătura geografică este aproape distrusă - nu mai pot fi achiziționate obiecte bisericești fabricate în Rusia, deoarece aproape că nu mai există căi comerciale între Moldova și Rusia.

Reacții: „Rămânem consolidați și niciodată nu vom sluji altui stat”

Mai mulți episcopi din cadrul Mitropoliei Moldovei au reacționat în spațiul public. Ei susțin că vor rămâne „consolidați în jurul mitropolitului Vladimir, care este liderul spiritual, național al poporului”.

„Nu vorbim de vreo ruptură. Păstrăm unitatea Bisericii Ortodoxe din Moldova. Avem încredere în mitropolitul Vladimir, pentru că o perioadă de trei decenii și mai bine conduce chibzuit și cu mult tact ierarhicesc Biserica din Moldova. Avem deplina certitudine că lucrurile se vor derula bine în sfânta noastră biserică”, a comentat episcopul Ioan de Soroca.

La rândul său, arhiepiscopul Siluan de Orhei a menționat că preoții sunt patrioți, își iubesc țara și „acest popor” și că: „slujim Biserica cu dăruire și niciodată un cleric sau un ierarh al bisericii noastre nu va face politica altui stat decât a Republicii Moldova”.

Deși patriarhul Kirill a primit în mod sigur scrisoarea mitropolitului Vladimir încă pe data de 5 septembrie, despre ea s-a aflat abia vineri, 20 octombrie.

Moscova nu a reacționat public în nici un fel, iar Mitropolia Moldovei nu a comunicat dacă a primit sau nu vreun răspuns din partea Patriarhiei Ruse.

Date relevante

Săptămâna aceasta, Senatul României a adoptat o inițiativă legislativă privind sprijinul financiar acordat de către statul român Mitropoliei Basarabiei din Republica Moldova - parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române.

Astfel, Mitropolia Basarabiei va primi câte 2 milioane de euro anual din bugetul de stat al României. Într-un interviu oferit DW în luna ianuarie 2023, ÎPS Vladimir a menționat că nu s-a rugat niciodată pentru Vladimir Putin, ci doar pentru conducerea Republicii Moldova.

În ceea ce privește justificarea războiului de către patriarhul Kirill al Rusiei, el a spus că se roagă „ca Dumnezeu să-i dea și lui înțelepciune”.

Mitropolitul Moldovei Vladimir are grad militar de colonel sovietic, iar presa de la Chișinău a scris în repetate rânduri că ar lucra pentru serviciile secrete rusești. 

Vitalie Călugăreanu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇