Patru milioane de euro trimiși anual la Muntele Athos și Mitropoliei Basarabiei. Legea lui Ciolacu a trecut de Senat

Patru milioane de euro trimiși anual la Muntele Athos și Mitropoliei Basarabiei. Legea lui Ciolacu a trecut de Senat

Senatul a adoptat, luni, în plen, o propunere legislativă privind sprijinul financiar acordat de către statul român Mitropoliei Basarabiei, din Republica Moldova, parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române, prin care i se alocă anual două milioane de euro.

Propunerea legislativă este iniţiată de deputaţii PSD Marcel Ciolacu, Ciprian Şerban şi Alfred Simonis şi a întrunit, în Senat, 109 voturi „pentru” şi 2 împotrivă.

"Destinaţiile sumei prevăzute se stabilesc de Patriarhia Română şi Sinodul Mitropoliei Basarabiei (Arhiepiscopia Chişinăului, Episcopia de Bălţi şi Episcopia Basarabiei de Sud). Modul de cheltuire a fondurilor alocate, conform destinaţiei, precum şi justificarea utilizării acestora se fac cu respectarea dispoziţiilor corespunzătoare din legislaţia care reglementează sprijinul financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase din România", prevede propunerea legislativă.

ADVERTISING

Potrivit unui amendament adoptat de Senat, o sumă similară, echivalentă cu două milioane de euro, se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, pentru Schitul românesc "Prodromu", de la Muntele Athos, din Grecia.

Prevederile legii intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024.

"Este un proiect de lege în primul rând necesar din punct de vedere istoric şi reprezintă un început de reparaţie de ordin moral, şi nu în primul rând financiar. (…) Sub regimul sovietic, Mitropolia Basarabiei, care avea undeva la 1.090 de parohii de biserici parohiale şi 30 de mănăstiri, a suferit îngrozitor pentru că majoritatea bisericilor au fost vandalizate, distruse, incendiate sau închise şi au fost sute de preoţi şi personal clerical care au fost supuşi actelor de tortură din partea ocupantului sovietic, au fost împuşcaţi sau trimişi în Siberia.

ADVERTISING

Aşa încât, acest proiect legislativ, dincolo de sprijinul financiar care este necesar, reprezintă un gest important istoric pe care statul român îl face pentru a sprijini Mitropolia Basarabiei şi vă asigur că nu ne vom opri", a afirmat Titus Corlăţean, în numele grupului senatorial PSD.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇