Guvernul a adoptat majorarea salariilor pentru profesori. Cât primește fiecare. La directori e cea mai mare creștere - 36%

Guvernul a adoptat majorarea salariilor pentru profesori. Cât primește fiecare. La directori e cea mai mare creștere - 36%

Guvernul a adoptat, joi, o ordonanţă de urgenţă pentru salarizarea personalului din învăţământ şi din alte sectoare bugetare.

Astfel, pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, creşterile sunt între 19,4% şi 20,5%; creşterea salarială brută medie totală în 2024 fiind de aproape 20%, din care va fi o creştere brută medie de aproape 13% în ianuarie.

Conform comunicatului de presă al Ministerului Educaţiei, vor fi operate următoarele majorări salariale pentru angajaţii din învăţământ:

  • - Pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, creşterile sunt între 19,4% şi 20.5%; creşterea salarială brută medie totală în 2024 fiind de aproape 20%, din care vom avea o creştere brută medie de aproape 13% în ianuarie.
  • - Pentru directori şi directori adjuncţi, faţă de salariul brut din decembrie 2023, creşterea brută medie totală în 2024 va fi de peste 36%, din care creşterea brută medie în luna ianuarie va fi de 30%.
  • - Pentru universitar, creşterile sunt între 15 şi 21% (cea mai mare creştere: lectori - peste 21%, urmată de asistent universitar - peste 20%)
  • - Pentru personalul didactic auxiliar, creşterea salarială brută medie totală în 2024 este de 15.5%, în ianuarie creşterea medie fiind de aproximativ 10%.  
  • - Pentru personalul administrativ (nedidactic), creşterea salarială brută medie totală în 2024 va fi de 15%, din care 9% în ianuarie.
ADVERTISING

Amintim că acordul din vară la care s-a ajuns pentru ca profesorii să încheie greva prevedea o creștere de 40% a salariilor în 2024. A fost garantat la acea vreme de Klaus Iohannis și liderii coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

La începutul lunii decembrie, au apărut însă primele semnale că promisiunea nu va fi respectată și confirmarea a venit de la ministrul Educației, Ligia Deca, pentru ca apoi Ciolacu să anunțe o nouă înțelegere cu sindicatele din Educație, pe o majorare de doar 20% - 13% de la 1 ianuarie 2024 și alte 7 procente din iunie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇