Germania are nevoie de 400.000 de imigranţi calificaţi pe an, pentru a atenua deficitul de forţă de muncă

Germania are nevoie de 400.000 de imigranţi calificaţi pe an, pentru a atenua deficitul de forţă de muncă

Germania are nevoie de aproximativ 400.000 de imigranţi calificaţi pe an, pentru a atenua deficitul de forţă de muncă, afirmă Detlef Scheele, şeful Oficiului Federal pentru Muncă (BA).

"Pentru mine nu este vorba de azil, ci de imigraţie controlată pentru reducerea deficitului de pe piaţa forţei de muncă. De la îngrijitori la angajaţi care se ocupă de aerul condiţionat şi de sectorul logistic, dar şi din mediul universitar, în toate domeniile va fi un deficit de forţă de muncă calificată", a avertizat Scheele, într-un interviu acordat publicaţiei Sueddeutsche Zeitung, transmite DPA.

El a refuzat să ia în calcul posibila rezistenţă la migraţie ca o soluţie la problemele de pe piaţa forţei de muncă.

"Nu poţi să te ridici şi să spui: Nu vrem străini. Asta nu funcţionează”, a spus şeful BA, adăugând: "Cert este că Germania nu are angajaţi".

Din cauza evoluţiilor demografice, numărul angajaţilor calificaţi va scădea cu aproape 150.000 anul acesta, iar declinul va fi mult mai dramatic în următorii ani.

”Germania poate rezolva problema doar calificându-i pe cei necalificaţi şi pe cei care şi-au pierdut locurile de muncă din cauza schimbărilor tehnologice, lăsând femeile care lucrează involuntar part-time să aibă o activitate mai îndelungată şi, dincolo de toate acestea, aducând imigranţi în ţară", a declarat Scheele.

Cei care lucrează involuntar part-time sunt cei care ar prefera să aibă program complet, dar nu găsesc locuri de muncă cu normă întreagă.

Scheele a apreciat că deficitul de forţă de muncă va fi o problemă cheie pe care trebuie să o rezolve viitorul guvern, după alegerile federale din Germania de luna viitoare.

Afacerile germane ar putea pierde unul din opt angajaţi calificaţi

Şi Institutul Economic German (IW) a avertizat recent că ţara se va confrunta în următoarele decenii cu un deficit de forţă de muncă calificată.

Dacă se va menţine nemodificată vârsta de pensionare şi nu va exista o creştere a imigraţiei controlate, afacerile germane ar putea pierde unul din opt angajaţi calificaţi, fără a ţine cont şi de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19) în cea mai mare economie europeană, avertizează IW.

Studiul analizează perspectivele pieţei muncii din Germania după ce generaţia născută după Al Doilea Război Mondial (baby-boom) se pensionează.

Dacă reglementările privind pensionarea nu se modifică şi imigraţia este la un nivel scăzut, cel mai rău scenariu, atunci 4,2 milioane de angajaţi calificaţi (12%) vor ieşi de pe piaţa forţei de muncă până în 2040.

În scenariul de mijloc, cel mai probabil, numărul angajaţilor calificaţi scade cu 3,1 milioane sau 8,8%.

Totuşi, dacă reglementările privind imigrarea sunt schimbate şi vârsta de pensionare creşte, numărul angajaţilor calificaţi între 20 şi 69 de ani rămâne aproape stabil în următorii ani, arată studiul IW.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇