Fizicieni, chimiști și biologi, în stradă împotriva discriminării la leafă

Fizicieni, chimiști și biologi, în stradă împotriva discriminării la leafă

Încă o categorie profesională contestă în stradă măsurile decise în decembrie de Guvern privind salarizarea. Fizicienii, chimiștii și biologii din Direcțiile de Sănătate Publice au pichetat vineri Ministerul Sănătății, considerându-se discriminați profesional.

Ei sunt nemulțumiți de ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii nr. 896/583/2.02.2024, prin care au fost decise asimilările funcțiilor și salariului de bază pentru personalul din cadrul DSP-urilor județene și a municipiului București.

ADVERTISING

Mai precis, fizicienii, chimiștii și biologii ajunși la cel mai înalt grad profesional în urma unui șir de examene sunt asimilați la cel mai jos nivel, de consilier principal, echivalent cu asistentul principal, deși în vechea legislație erau echivalenții medicului rezident de anul II.

De aici o creștere salarială mai mică și venituri mai mici decât ale asistenților care beneficiază de o indemnizație suplimentară de 500 de lei.

"Categoria profesională, a chimiștilor, biologilor, fizicienilor are 4 trepte profesionale (debutant, fară specializare, specialist, principal) similar cu funcționarii publici (care au tot 4 trepte profesionale: debutant, asistent, principal, superior). Raportat la aceasta, susținem că, asimilarea chimiștilor, biologilor și fizicienilor în grad profesional principal (ultimul grad profesional la care aceștia pot accede) trebuie să se realizeze în concordanta cu gradul profesional superior al funcționarilor publici asimilați, ultimul grad profesional la care funcționarii publici pot accede," se arata într-un memoriu trimis de protestatari ministrului Muncii, în care cer corectarea inechității.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇