Firea: Vom susține testarea tuturor bucureștenilor pentru COVID-19! Ministerul Sănătății să ne urmeze exemplul, să-i testeze și pe cei necontaminați

Firea: Vom susține testarea tuturor bucureștenilor pentru COVID-19! Ministerul Sănătății să ne urmeze exemplul, să-i testeze și pe cei necontaminați

Gabriela Firea susține că toți bucureștenii care nu au niciun motiv să creadă că sunt bolnavi de COVID-19 se vor putea testa gratuit, cu bani de la Primăria Capitalei.

La începutul ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de miercuri, 15 iunie, a anunțat oficial că propune testarea gratuită, cu bani de la bugetul local, a bucureștenilor care pleacă în vacanță.

Este vorba despre alocarea unui milion de lei pentru a testa 9.000 de bucureșteni care ar urma să plece spre destinații în care li se solicită să demonstreze, cu test negativ, ca nu sunt bolnavi de COVID-19.

ADVERTISING

”Este un proiect extrem de necesar. Așa cum știți, încă de la debutul pandemiei ne-am preocupat de ceea ce e necesar și recomandat de OMS: testarea în masă și a celor care nu se încadrează în definiția de caz (adică nu au febră și nu au avut contact cu persoane infectate cu SARS-CoV-2). Și așa putem determina care este situația în cea mai mare comunitate din țară, cea bucureșteană.

Am testat medici, asistenți, persoanele din căminele de vârstnici, angajații serviciilor de utilitate publică, angajații hypermarketuri și supermarketuri, jurnaliștii. Iar azi venim cu o nouă categorie: bucureștenii care pleacă în vacanță.

ADVERTISING

Grecia a anunțat că solicită un astfel de test. Și vrem să venim în ajutorul celor care nu pot plăti 300-400 lei la o clinică privată pentru un test.

Nu sunt de acord că aglomerăm aparatele real time PCR. Noi am achiziționat 5 noi aparate. Și unii de la Ministerul Sănătății spuneau că sunt cheltuieli nejustificate și că nu le vom folosi.

Iată că nu e așa. PMB prin ASSMB s-a asociat cu 12 clinici de stat și private. Avem capacitate zilnică de 1.500 de teste, în afara celor de la DSP, efectuate pentru oameni din definiția de caz. Deci nu punem presiune pe aparate. Și nu dăm pe nimeni la o parte.

ADVERTISING

E vorba de a folosi capacitatea la maxim. Au fost săptămâni întregi în care aceste aparate nu au fost utilizate.

După cum știți, la noi Guvernul a decis să testeze doar pe definiția de caz. Probabil că va trebui să înceapă și MS să testeze în masă, pe cei necontaminați.

Începând de mâine, bucureștenii se pot înscrie pentru testare gratuită, la vacanta2020@pmb.ro. Vor fi contactați de colegii de la ASSMB și programați la testare la una dintre cele 12 clinici, în funcție de data la care au programată călătoria”, a spus Gabriela Firea.

Firea demarează încă o testare în București: Începe înscrierea pentru angajaţii din alimentaţie, farmacii, curieri și presă

Totodată, primarul general a susținut că a trecut o săptămână de când ministrul Nelu Tătaru a promis că Spitalul Colentina, aflat în administrarea ASSMB, se va deschide pentru pentru pacienții non-Covid 19. Iar acest lucru nu s-ar fi întâmplat încă, susține Gabriela Firea.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇