Firea promite că Pasajul Doamna Ghica va fi gata în această toamna. Dar de pe șantier lucrurile se văd altfel. Peste câte luni ar urmă să se încheie, într-adevăr, lucrările

Firea promite că Pasajul Doamna Ghica va fi gata în această toamna. Dar de pe șantier lucrurile se văd altfel. Peste câte luni ar urmă să se încheie, într-adevăr, lucrările

În vreme ce Gabriela Firea se laudă pe rețelele de socialiazare că va termina în această toamnă Pasajul Doamna Ghica, Primăria Capitalei și constructorul – mai exact Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane SA – refuză să dea orice informație clară cu privire la momentul finalizării lucrărilor. Iată de ce.

Potrivit panoului de lucrări amplasat pe șantier în 2019, Trustul de Clădiri Metropolitane urma să înceapă lucrările la Pasajul Doamna Ghica pe data de 20 mai 2019. Perioada de realizare a construcției era de 15 luni. Mai exact, în primele 3 luni urma să se facă proiectarea, iar în următoarele 12 luni, execuția.

Pe același panou de lucrări era trecută și data de finalizare a lucrărilor: 20 septembrie 2020. Adică fix duminica viitoare, cu o săptămâna înaintea alegerilor locale din acest an.

Primul-panou-de-lucrari-la-Pasajul-Doamna-Ghica
Primul panou de lucări de pe șantierul Pasajului Doamna Ghica. Foto: Vlad Toma/Grupul de Facebook pasaj Doamna Ghica

Câteva minute pe șantierul pasajului i-ar fi suficiente oricui pentru a-și da seama că acel termen nu poate fi respectat.

Asta deși - după un început de an în care au lucrat lent - salariații Trustului de Clădiri Metropolitane au început o muncă susținută pe șantierul pasajului. Rezultatele s-au văzut, iar lucrările au avansat. S-au schimbat conducte de termoficare, s-au realizat structuri. S-au ridicat culeele (pe care se sprijină podul - n.red.).

ADVERTISING

S-a degajat carosabilul și se circulă pe o mai mare parte din șosea pe Strada Doamna Ghica, prin dreptul șantierului.

https://www.facebook.com/Trustul.de.Cladiri.Metropolitane/posts/1339478836389763

Cu toate acestea, lucrările sunt departe de finalizare. Mai ales că, momentan, lipsește tăblierul metalic (structura din grinzi metalice a pasajului care se va înalța peste intersecția Străzii Doamna Ghica cu Șoseaua Colentina și pe care vor circula mașinile - n.red.).

https://www.facebook.com/gabifirea/posts/3556450507751064?__xts__[0]=68.ARB_Z21vb2ZcEvsgZqWLIaHK1A5XqDdPI6dhlJSW7c_6Kim6EupYepHHv0QgkJgzUPg1CUOKSn5s30xnc_a0RupWsEF6u5UEWsDlqp7NGnHNibuBrPSzhBEW2Ljt_0CeaZFtBFqH2arqyyq2OtrIZqwfZsnPc-zty0wSx0i_feEh_MryRgOBRq32gsdBeQAOUhQ9jc1vLCBLmrqh5iakfJBw8vbaAI5_wvYQK6z1GOfuiajPffRDcfxgJOf332fWDy4TbBdmPOGwzoNgEQ2DahWzS6SwrWl02yUkHEzmqRXQtTPXBCcNaThj1ieMVAT0Cgtnsj7FPYe-iFJONYDWzHa7uQ&__tn__=-R

Trustul de Clădiri Metropolitane SA a lansat o licitație pentru a selecta un constructor pentru aces tăblier. Dar a anulat respectiva procedură în luna iunie a acestui an.

În ciuda insistențelor noastre, n-am reușit să identificăm, pe platforma electronică a sistemului de achiziții publice (Sicap - n.red.) o altă procedură de achiziție a tăblierului metalic.

ADVERTISING

Or, din înțelegerea noastră, niciun constructor nu ține sute de tone de fier pe stoc, în speranța că va primi șansa de a-l folosi. Dimpotriva, abia după ce câștigă un contract, constructorul de tăbliere va căuta materie primă. Iar toate astea înseamnă că realizarea tăblierului care va traversa pe deasupra intersecția Străzii Doamana Ghica cu Șoseaua Colentina va dura cel puțin câteva luni.

Și-atunci, cum să fie gata în această toamnă întregul proiect?

Am întrebat la Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane SA prin ce procedură cumpără tăblierul și când va fi gata pasajul. Compania Municipală a refuzat să ne dea informațiile, susținând că informațiile țin de desfășurarea contractului pe care îl are cu Primăria Capitalei. În consecință, informațiile n-ar putea fi făcute publice.

Asta, în condițiile în care Trustul de Clădiri SA e o companie municipală deținută de Primăria Capitalei! Pratic, e o companie înființată cu banii bucureștenilor și care primește lucrări plătite din banii bucureștenilor, dar care refuză să spună cum chetuiește banii!

Am cerut înformații și de la Primăria Capitalei. Am întrebat la instituție, spre exemplu, care este termenul contractual de finalizare a lucrărilor la Pasajul Doamna Ghica.

ADVERTISING

Și Primăria Capitalei a refuzat să răspundă la această întrebare.

Am mai vrut să știm, printre altele, când se va relansa procedura de achiziție pentru tăblierul metalic, dar și cât ar urma să dureze până când se va realiza acest tăblier (judecând în funcție de termenul de realizare al altor tăbliere, cum cum ar fi cel de la Podul Ciurel - n.red.)? Din păcate, Primăria Capitalei a refuzat să răspundă și la această întrebare.

În schimb, Primăria Capitalei ne-a trimis un răspuns care nu conține nicio informație concretă. Vi-l prezetăm în continuare:

”Primăria Capitalei a semnat, în anul 2019, un contract cu Trustul de Clădiri Metropolitane București S.A. pentru proiectare, asistență tehnică și execuția lucrărilor de construcție a pasajului Doamna Ghica. Astfel, constructorul este obligat sa respecte termenul contractual și să realizeze această investiție.

Având in vedere aceste aspecte, Primăria Capitalei nu deține si nici nu a solicitat informații cu privire la modalitatea prin care constructorul își asigura materialele și echipamentele necesare în șantier.

Aceste achiziții țin de procedurile interne ale constructorului și de legislația în vigoare în acest domeniu. Constructorul a dat asigurări Primăriei Capitalei că va respecta termenul contractual”, a transmis PMB pentru SpotMedia.ro.

Acest răspuns neclar ridică o mulțime de semne de întrebare. Printre ele: care e, totuși, termenul contractual pe care trebuie să-l respecte Trustul de Clădiri Metropolitane SA pentru finalizarea pasajului? Să fie oare cel de pe panoul afișat pe șantier în 2019, adică finalul acestei săptămâni? Nici vorbă!

De fapt - potrivit noului panou de lucrări afișat acum pe șantier - Trustul de Clădiri Metropolitane are timp până la finele lunii noiembrie să termine lucrările la rețele. Adică lucrările de la sol.

Tot restul pasajului trebuie să fie gata abia până în luna mai 2021! Adică nu peste o lună sau două, ci peste aproape 9 luni!

panou-de-lucrari-la-Pasajul-Doamna-Ghica
Panoul de lucrări pe care este trecută data de finalizare a lucrărilor la Psajul Doamna Ghica. Foto: Gabriel Kolbay/Spotmedia.ro

Iar după finalizarea lucrărilor, pasajul va intra într-o etape de testare, înainte să poată fi deschis traficului.

În aceste condiții - în ciuda promisiunilor repetate ale Gabrielei Firea e, totuși, greu de spus când vom putea circula pe Pasajul Doamna Ghica, pe deasupra intersecției străzii omonime cu Șoseaua Colentina.

Ceea ce n-am reușit să înțelegem este de ce nici Primăria Capitalei și nici compania municipală care a primit sarcina de a construi acest pasaj evită să își asume responsabilitatea de a comunica în clar cât vor mai dura lucrările, cât vor costa, de unde se fac achizițiile și ce obstacole sunt în calea realizării întregului proiect.

Asta, deși totul se face cu banii bucureștenilor, care au tot dreptul să afle cum le sunt cheltuiți banii.

Citește și:

”Soluția” Primăriei Capitalei pentru trotuarele periculoase de pe Șoseaua Fabrica de Glucoză: O cârpeală făcută în bătaie de joc

Firea vrea să ridice a doua cea mai mare construcție după Casa Poporului cu o mână de muncitori și câteva utilaje. Proiectul e ținut la secret, deși e plătit din bani publici


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇