Trustul de Clădiri Metropolitane SA refuză să le spună bucureștenilor ce și când se cumpără pentru Pasajul Doamna Ghica și când se va termina lucrarea

Trustul de Clădiri Metropolitane SA refuză să le spună bucureștenilor ce și când se cumpără pentru Pasajul Doamna Ghica și când se va termina lucrarea

Deși lucrează cu banii bucureștenilor și e deținută de Primăria Capitalei, Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane SA refuză să spună dacă a comandat sau nu o componentă esențială pentru finalizarea Pasajului Doamna Ghica.

De asemenea, societatea primăriei refuză să spună când va termina lucrarea.

Motivul invocat pentru refuzul de a comunica aceste informații este halucinant.

Pe 23 septembrie 2019 - atunci când a anunțat că Trustul de Clădiri Metropolitane SA va construi Pasajul de la Doamna Ghica, Gabriela Firea a susținut că lucrările vor dura 12 luni, conform contractului.

În primăvară acestui an, însă, surse din cadrul Primăriei Generale au precizat pentru SpotMedia.ro că termenul realist vizat pentru finalizarea lucrărilor este finele anului 2020.

Și din nou, pe 3 iunie 2020, Gabriela Firea a postat pe Facebook un angajament privind finalizarea lucrărilor la pasaj. Nu mai era vorba despre finele lui 2020, ci din nou despre această toamnă.

ADVERTISING

”Vom lucra intens pentru a fi gata in aceasta toamna”, transmitea la acel moment Gabriela Firea.

Și adevărul este că pe șantier chiar s-a lucrat intens.

Cu toate astea, lucrările n-au avansat nici pe departe suficient încât să ne dea vreun motiv să credem că pasajul chiar va fi gata în această toamnă.

Sau măcar în luna februarie, cum se așteaptă, de fapt, Primăria Capitalei, potrivit informațiilor obținute de Spotmedia.ro.

Asociația Pro Infrastructura (API) a anunțat, într-o postare pe Facebook din 7 august, că șansele de finalizare a pasajului, în viitorul apropiat, sunt nule.

Iar printre motive se află și faptul că Trustul de Clădiri Metropolitane SA a anulat recent licitația prin intermediul căreia urma să își procure tăblierul metalic pentru pasaj. Acest tăblier este corpul format din grinzi al podului care se va ridica peste intersecția Străzii Doamna Ghica cu Șoseaua Colentina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe
Premiera - Pasaj Doamna Ghica -- august 2020
Stadiul lucrărilor la Pasajul Doamna Ghica, la începutul lunii august. Video: Asociația Pro Infrastructură

Informația prezentată de API e ușor de verificat în Sicap. Trustul de Clădiri Metropolitane chiar a anulat acea licitație pentru tăblier în luna iunie. Motivul: ar fi primit ”numai oferte inacceptabile și/sau neconforme”.

Licitatie-anulata-pentru-tablier-1536x517-1

Cum n-am reușit să identificăm în Sicap vreo altă procedură de achiziție a unui tăblier pentru Pasajul Doamna Ghica, SpotMedia.ro a cerut în scris, în baza Legii 544/2001, de la Trustul de Clădiri Metropolitane SA informații cu privire la această situație.

De vreme ce compania municipală construiește pasajul cu bani de la PMB - deci cu banii noștri - ni s-a părut normal să ne și spună în ce stadiu de află lucrarea.

ADVERTISING

Cu alte cuvinte, am întrebat Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane dacă a lansat o nouă procedură pentru a cumpăra tăblierul pentru Pasajul Doamna Gica.

Am vrut să știm acest lucru, din cauză că - din informații culese de SpotMedia.ro de la specialiști - fabricarea unui tăblier metalic de dimensiuni mari, cum e cel de care va fi nevoie la Pasajul Doamna Ghica, riscă să dureze destul de mult.

Iar dacă lucrul la tăblier nici măcar n-a început, finalizarea întregului proiect al pasajului s-ar putea amâna, ne-am gândit noi.

Am mai cerut companiei municipale ca - în cazul în care a lansat o nouă procedură de cumpărare a tăblierului - să ne comunice datele de identificare ale respectivei achiziții.

De asemenea, am întrebat care este – din experiența de până acum a companiei – perioada necesară pentru fabricarea unui tăblier de asemenea dimensiuni.

Și, nu în ultimul rând, am cerut Trustului de Clădiri Metropolitane să ne comunice care apreciază că este termenul realist pentru finalizarea întregului Pasaj Doamna Ghica.

Trustul de Clădiri Metropolitane a refuzat să ne ofere orice informație în afară de faptul că ”lucrările de construcție la Pasaj Doamna Ghica se desfășosară în conformitate cu graficul de execuție, iar atribuirea contractelor de furnizare materiale și/sau execuție lucrări se realizează în conformitate cu prevederile legislației în vigoare”.

De ce a refuzat Trustul de Clădiri Metropolitane să ne dea informații concrete cu privire la proiect? Iată motivul halucinant.

SpotMedia.ro a solicitat informațiile în baza Legii 544/2001 a ”liberului acces la informațiile de interes public”.

Iar compania municipală se consideră deasupra acestei legi.

Cu alte cuvinte, nu e treaba bucureștenilor cum lucrează o companie deținută de PMB și care primește contracte și bani de la aceeași primărie!

Vă oferim, în continuare, răspunsul incredibil al Companiei Municipale Trustul de Clădiri Metropolitane SA la solicitarea de informații a SpotMedia.ro:

”Trustul de Clădiri Metropolitane București S.A. este o societate comercială având ca acționar majoritar Municipiul București, activitatea societății desfășurându-se în conformitate cu legislația în vigoare privind societățile comerciale.

În acest sens, societatea încheie contracte de prestări servicii și/sau execuție lucrări cu beneficiarii, iar executarea contractelor de către societate se realizează în conformitate cu obligațiile contractuale asumate de părți.

Având în vedere că informațiile solicitate de dumneavoastră se referă strict la modul de îndeplinire a prevederilor contractuale, în baza dispozițiilor art. 12 alin. 1 lit c din legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, apreciem ca acestea nu reprezintă informații de interes public în sensul Legii 544/2001.

Art. 12 legea 544/2001

  1. Se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor, prevăzut la art. 1 şi, respectiv, la art. 111, următoarele informaţii:

c) informaţiile privind activităţile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, precum şi principiului concurenţei loiale, potrivit legii”.

raspuns-oferit-de-Trustul-de-Cladiri-Metropolitane
Răspunsul dat de Trustul de Clădiri Metropolitane la solicitarea SpotMedia.ro

Întrebarea este: ce atingere ar aduce proprietății de orice fel a companiei municipale sau principiului concurenței loiale publicarea informațiilor solicitate de SpotMedia.ro?

Cu alte cuvinte, n-am înțeles ce pierde sau ce riscă să piardă compania municipală dacă le spune bucureștenilor în ce stadiu de află cu achiziția tăblierului pentru pasaj? Sau dacă le spune oamenilor care este procedura prin care cumpără tăblierul?

Cumva nu mai au bucureștenii dreptul să afle cum le sunt cheltuiți banii?

SpotMedia.ro a solicitat în scris informații și de la Primăria Capitalei și va face toate demersurile necesare, potrivit legii, pentru a obține informații de interes public pe care Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane SA refuză să le dezvăluie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇