Fenomen îngrijorător: Tot mai mulți tineri bucureșteni consumă plante stropite cu canabinoizi și se injectează de mai multe ori pe zi

Fenomen îngrijorător: Tot mai mulți tineri bucureșteni consumă plante stropite cu canabinoizi și se injectează de mai multe ori pe zi

În ultima perioadă, specialiştii Centrului de Evaluare şi Tratament al Toxicodependenţelor pentru Tineri “Sfântul Stelian” din București au avut în îngrijire cazuri foarte grave de tineri care consumă fragmente de plante stropite cu canabinoizi sintetici, substanţe foarte puternice şi periculoase care duc la complicaţii grave la nivel cardio-vascular şi la nivelul psihicului.

Fenomenul periculos este înregistrat şi în alte ţări, precum Germania şi Anglia.

În ultima lună, la centrul de specialitate din Capitală au fost internate 5 cazuri grave ale unor tineri care au consumat canabinoizi sintetici, a spus dr. Teodora Ciolompea, care conduce această instituție, într-un interviu acordat News.ro. Însă multe alte cazuri sunt tratate în ambulator, cu administrarea tratamentului acasă.

ADVERTISING

"Avem solicitări de la pacienţi tineri care au utilizat cannabis, nu ştim exact dacă este plantă, din ceea ce se ştie sunt fragmente de plante stropite cu canabinoizi sintetici, care sunt foarte puternici faţă de ceea ce se conţine normal în plantă, au o afinitate pentru creier şi se fixează de 1000 de ori mai puternic.

De aceea foarte rapid au mari probleme cardio-vasculare şi tulburări psihotice, adică ajung să ameninţe, stau liniştiţi la masă, ne spuneau părinţii, vorbeau normal şi la un moment dat începe o stare din aceasta delirantă, care este specifică, este descrisă şi în alte ţări, în Germania, în Anglia, această simptomatologie cauzată de utilizarea de aşa-zis cannabis”, a declarat medicul.

ADVERTISING

Consumul acestor substanţe este extrem de periculos atât pentru cei care nu au afecţiuni psihiatrice latente, cât şi pentru cei care au debut de schizofrenie care încă nu s-a manifestat sau care suferă de anxietate, depresie moderată sau atacuri de panică. În cazul celor din urmă se poate ajunge la schizofrenie cu delir, spune Dr. Teodora Ciolompea. Episoadele psihotice distrug din neuroni, atrage atenţia aceasta.

De asemenea, mai ales după marile festivaluri, a adăugat medicul, s-a înmulţit şi numărul celor care consumă etnobotanice sau substanţe noi psihoactive, substanţe care provoacă celor care le consumă nevoia acută de a se injecta de mai multe ori pe zi.

ADVERTISING

"S-au înmulţit astfel de cazuri după aceste festivaluri la care se duc, sunt în număr mare şi asociază, din nefericire, distracţia cu nevoia de a consuma ceva. Etnobotanicele, noi le spunem substanţe noi psihoactive, SNP-uri, nu se cunoaşte exact natura lor, se ştie că sunt substanţe de sinteză chimică tip amfetamine, stimulente, şi gravitatea lor este că dau o nevoie acută de a se tot injecta, deci dacă un heroinoman se injectează de două ori pe zi, aceştia care folosesc SNP-uri se injectează de câte 8, 10 ori pe zi.

Vin la spital cu mâinile şi picioarele ciuruite, nu mai pot, se duc la chirurgie plastică, este ceva îngrozitor.

Ei încep şi la vârste mai mici, numai că aici este un spital în care se internează de la 18 ani în sus. Deci sunt 18-40, sunt mai mulţi cei care pe primăvară au început cu heroina. De obicei sunt tineri, cei care vin cu cannabis-ul, începând de la 18 ani până pe la 26.

Am avut 5 cazuri care au necesitat internare, dar mulţi rămân la noi în tratament ambulator. Adică vin, sunt consultaţi de medicul psihiatru şi primesc tratament la domiciliu. Internarea este pentru cazurile foarte grave”, a precizat medicul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇