Grevă de avertisment la casele de pensii și agențiile Ministerului Muncii. Ce nemulțumiri au angajații

Grevă de avertisment la casele de pensii și agențiile Ministerului Muncii. Ce nemulțumiri au angajații

Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii organizează, miercuri, o grevă de avertisment, angajaţii fiind nemulţumiţi că niciun guvern nu a tratat Ministerul Muncii pe măsura importanţei pe care o are, deşi are activitate directă cu publicul.

Greva de avertisment va avea loc între 8.00 şi 10.00, aşadar pentru două ore, ghișeele caselor de pensii, AJOFM-urilor și ITM-urilor vor fi închise.

Angajaţii Casei de Pensii Timiş şi cei de la Buzău au întrerupt lucrul şi au ieşit în faţa instituţiei cu pancarte.

ADVERTISING

Cei 80 de angajaţi de la Timiş au scris ”Grevă de avertisment” pe toate uşile din instituţie şi la ghişeele care sunt închise.

Salariaţii sunt nemulţumiţi de volumul mare de muncă şi de salariile mici pe care le au. Ei spun că se tem că, odată cu recalcularea pensiilor, vor avea şi mai mult de lucru, în condiţiile în care angajările sunt blocate. Încă din 15 noiembrie, salariaţii au protestat zilnic câteva ore.

Şi la CJP Buzău angajaţii au ieşit în faţa instituţiei cu foi A4 care conţin diverse mesaje: ”Profesioniştii merită respect!”, ”Salariile noastre sunt ajunse din urmă de salariul minim pe economie!” sau ”Aplicarea noii legi a pensiilor şi recalcularea acestora se va realiza de către noi!!!”

ADVERTISING

Potrivit imaginilor postate pe pagina de Facebook a Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii, sindicaliştii au ieşit în faţa instituţiilor, pe scările acestora, dar şi în curţile instituţiilor în mai multe judeţe. 

Care sunt nemulţumirile angajaţilor

Sindicaliştii reclamă că salariile sunt mult mai mici decât ale celor din alte sectoare din administraţie, deşi condiţiile de muncă sunt dificile, iar lipsa de personal este acută.

Ei solicită salarii egale cu ale angajaţilor din alte instituţii din administraţie (ANAF, sănătate, APIA).

ADVERTISING

”Pentru colegi din aceeaşi familie ocupaţională au fost identificate şi adoptate acte normative menite să le suplimenteze veniturile. Solicităm ferm ca şi pentru noi, angajaţii instituţiilor Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, să fie adoptate măsuri imediate. Cerem respect şi tratament echitabil din partea guvernanţilor şi a factorilor decizionali. Soluţionarea imediată a acestei discrepanţe şi asigurarea unei remunerări corespunzătoare contribuţiei noastre la societate constituie o necesitate imperioasă”, au arătat ei.

O altă solicitare se referă la condiţii de muncă optime - un mediu de lucru sănătos şi sigur, însoţit de alocarea resurselor adecvate pentru desfăşurarea activităţilor în condiţii normale, rezolvarea deficitului de personal.

”Blocarea ocupării posturilor, decizia de anulare a posturilor vacante au condus la o suprasolicitare a personalului existent în instituţii care este nevoit să facă faţă activităţilor mult peste o distribuire a activităţilor într-un program normal de lucru de 8 ore”, au susţinut sindicaliştii.

De asemenea, ei au cerut plata orelor suplimentare, asigurarea stabilităţii locurilor de muncă pentru angajaţii Ministerului Muncii, împreună cu o analiză menită să asigure o dimensionare corectă, astfel încât activitatea să se desfăşoare în condiţii normale de lucru.

În cazul în care nu vor primi un răspuns pozitiv la solicitările lor, sindicaliştii au anunţat că vor intra în grevă generală, din 27 noiembrie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇