Angajații Ministerului Sănătății au ieșit în stradă după ce s-au mărit salariile doar la casele de sănătate. Și spitalele avertizează că Guvernul a adus sistemul medical în pragul colapsului

Angajații Ministerului Sănătății au ieșit în stradă după ce s-au mărit salariile doar la casele de sănătate. Și spitalele avertizează că Guvernul a adus sistemul medical în pragul colapsului

Zeci de angajaţi ai Ministerului Sănătăţii au protestat, miercuri după-amiază, în faţa instituţiei, reclamând inechităţile salariale şi discriminarea la care sunt supuşi în raport cu cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Protestatarii de la Ministerul Sănătăţii au scandat mesaje precum „CNAS a-ntrecut MS” şi „Discriminare”.

Pe pancartele afișate scria „Eliminaţi inechităţile salariale”, „Aplicare unitară a Legii 153/2017”, sau „Discriminarea salariaţilor MS faţă de cei de la CNAS”.

Amintim că angajaţii CNAS au început, în 2 noiembrie, un protest pe o perioadă nedeterminată, fiind nemulţumiţi de faptul că salariile lor nu au mai crescut din 2018. Marţi, Camera Deputaţilor a adoptat, ca for decizional, un proiect de lege care prevede, între altele, creşterile de salarii cerute, astfel că un protest în Piața Victoriei la care urmau să participe angajaţi ai CNAS din toată ţara a fost anulat.

ADVERTISING

Angajații Ministerului Sănătății nu sunt singurii care au tras miercuri semnalul de alarmă, acest lucru fiind făcut și de cei de la Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), care au avertizat că ultimele măsuri adoptate de Guvern au dus sistemul medical în pragul colapsului.

„Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) avertizează asupra crizei profunde din sistemul de sănătate, cauzată de politicile actuale ale Guvernului. Măsurile legislative recente au adus sistemul medical în pragul colapsului, prin deciziile luate şi ignorarea crizei din sănătate, prin tăierea drastică a fondurilor spitalelor, punând astfel în pericol vieţile pacienţilor”, a transmis, miercuri, ASSMB, într-un comunicat de presă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit sursei citate, spitalele din Capitală, aflate sub administrarea ASSMB, se confruntă cu situaţii critice, iar consecinţele sunt alarmante.

„Situaţia s-a agravat odată cu protestul angajaţilor CNAS. La Spitalul Clinic Colţea, programul de decontare a facturilor pentru citostaticele achiziţionate a fost decalat, punând în pericol vieţile pacienţilor care depind de aceste tratamente vitale”, transmite sursa citată.

De asemenea, la Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Ostoarticular Foişor, „finanţarea inconstantă a Programului Naţional de Ortopedie împiedică proiectarea şi programarea activităţii de implantologie a spitalului şi creează presiuni din partea pacienţilor şi a autorităţilor”.

ADVERTISING

„Spitalul are nevoie de un stoc endoproteic permanent, în valoare de aproximativ 12 milioane de lei, pentru a-şi putea desfăşura neîntrerupt activitatea”, a mai transmis ASSMB.

De asemenea, la Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, lipsa fondurilor pentru plata salariilor şi a facturilor de utilităţi pune în pericol întreaga activitate a spitalului, afectând direct îngrijirea copiilor.

„Acestea sunt doar câteva exemple ale situaţiilor dificile prin care au trecut spitalele în aceste zile. Incertitudinea cu privire la modul în care vor gestiona resursele financiare în lunile viitoare este accentuată de Ordonanţa privind reducerea cheltuielilor, care pune în pericol sănătatea pacienţilor şi funcţionarea spitalelor prin lipsa resurselor financiare”, a mai transmis instituţia.

Recent, conducerea ASSMB şi managerii celor 19 spitale din Capitală administrate de Primăria Municipiului Bucureşti, prin ASSMB, au adresat Guvernului un Memoriu comun, cu solicitarea de a fi efectuate „toate demersurile legale necesare, în vederea iniţierii şi adoptării unui act normativ prin care să se modifice OUG nr. 90/2023, în sensul stabilirii unei derogări/exceptări de la aplicare Art. I alin. (1) şi de la Art. II alin. (1), în ceea ce priveşte achiziţiile şi cheltuielile destinate unităţilor sanitare publice”.

„ASSMB cere Guvernului să acorde o atenţie deosebită acestor aspecte şi să urgenteze soluţiile pentru a evita colapsul sistemului medical şi a proteja viaţa şi sănătatea cetăţenilor”, se mai arată în comunicat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇