Managerii de spitale publice şi directorii medicali pot să rămână în funcţii până la vârsta de 70 de ani, potrivit unei OUG adoptată vineri de guvern, care introduce mai multe modificări în sistemul public de sănătate.
Până acum, doar şefii de secţii din spitalele publice puteau rămâne în funcţie până la vârsta de 70 de ani, însă noul act normativ adaugă pe această listă managerii şi directorii medicali.
“În unităţile sanitare publice, profesorii universitari, medicii membri titulari şi membri corespondenţi ai Academiei de Ştiinţe Medicale şi ai Academiei Române, medicii primari doctori în ştiinţe medicale pot ocupa funcţii de conducere care fac parte din comitetul director al spitalului public sau funcţii de şef de secţie până la vârsta de 70 de ani, cu avizul consiliului de administraţie al spitalului şi cu aprobarea managerului, după caz”, prevede noul act normativ.
Potrivit legislaţiei, în cadrul spitalelor publice funcţionează un comitet director din care fac parte managerul spitalului, directorul medical şi directorul financiar-contabil. În cazul spitalelor cu peste 400 de paturi, din acest comitet face parte şi directorul de îngrijiri.
Autorii propunerii motivează necesitatea măsurii, în nota de fundamentare a proiectului, printr-o criză de manageri.
“Având în vedere rolul comitetului director în cadrul spitalului, lipsa acută de personal de specialitate medico-sanitar care să ocupe funcţiile specifice comitetului director din cadrul spitalului public şi pentru a nu crea disfuncţionalităţi în asigurarea conducerii instituţiilor medicale în care acestea se regăsesc, precum şi reglementarea în forma actuală a ocupării funcţiei de şef de secţie până la vârsta de 70 de ani, se impune aceeaşi reglementare şi pentru medicii care ocupă funcţia de manager, respectiv director medical din cadrul spitalului”, se arată în nota de fundamentare.
Până acum, vârsta până la care putea fi ocupată funcţia de manager de spital şi de director medical era de 67 de ani.