Dosarul cu șină a fost eliminat. Parlamentul a votat legea

Dosarul cu șină a fost eliminat. Parlamentul a votat legea

Camera Deputaților a votat miercuri, decizional, un proiect de lege care elimină necesitatea dosarului cu șină în instituțiile publice.

Astfel, potrivit legii care merge acum la promulgare, instituțiile publice nu mai pot cere persoanelor fizice sau juridice dosare, dosare cu şină, precum şi niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie.

Aceste prevederi se aplică şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile de angajare şi participarea la procedurile de achiziţii publice.

ADVERTISING

În cazul în care o instituție publică cere copii fizice pentru anumite acte, altele decât cele emise tot de către autorități publice, este obligată să asigure gratuit fotocopierea documentului.

„Această inițiativă completează un proiect de anul trecut, prin care instituțiile centrale au interdicția de a solicita copii după acte emise de instituții publice, astfel încât acum vom avea această interdicție și la nivel local, și la nivel de universități și la nivel companii de utilități. De asemenea, în urma unui amendament, practic se interzice dosarul cu șină prin lege.

ADVERTISING

De asemenea, am interzis prin propunerea noastră xeroxurile din instituțiile publice, pentru că, inclusiv în 2022, la Sectorul 1 ești trimis în cadrul Administrației de taxe locale să îți faci xerox și trebuie să plătești și copia și pixul. Este un pas spre normalitate”, a afirmat în plenul Camerei Deputaților Sebastian Burduja, citat de Mediafax.

Inițiativa legislativă a fost adoptată de Camera Deputatilor cu 241 de voturi „pentru” și 13 abțineri. În martie, a fost respinsă de Senat.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇