Când va deveni istorie dosarul cu șină? În 3-5 ani, zice ministrul Digitalizării. Până atunci, ne inspirăm de la R. Moldova

Când va deveni istorie dosarul cu șină? În 3-5 ani, zice ministrul Digitalizării. Până atunci, ne inspirăm de la R. Moldova
Foto: Spotmedia.ro

Dosarul cu șină și drumurile între ghișee pe care le fac românii vor dispărea în 3-5 ani, spune ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, într-un bilanţ la trei luni de la preluarea mandatului.

Iată care susține că sunt principalele realizări:  

  • ordonanta pe cloudul guvernamental a fost adoptată de Guvern, iar contractul de finanţare pentru implementarea investiţiei a fost semnat, ambele borne din PNRR fiind îndeplinite la timp.
  • avansează bine lucrurile si cu “spaţiul digital comun” între Romania si Republica Moldova, iar „soluţiile excelente dezvoltate de fraţii noştri de peste Prut pe parcursul ultimilor 10 ani pot fi calea către transformarea digitală accelerată a României”.  
  • se lucrează la aplicația ghișeul.ro
  • la MAI se lucrează la eliberarea online a cazierului judiciar
  • la Ministerul Educaţiei se lucrează la soluţiile pentru digitalizarea parcursului academic
  • la Autoritatea pentru Digitalizarea României se lucrează la PSCID, sistemul care va permite o identificare rapidă a fiecărui român care solicită un serviciu public digital și la platforma de interoperabilitate
ADVERTISING

Aceste ultime două elemente vor aduce, în 3-5 ani, dispariţia dosarului cu şină si eliminarea drumurilor între ghişee, prin implementarea principiului “o singură dată” (statul nu are voie să ceară o informaţie pe care un cetăţean deja i-a furnizat-o).  

Sebastian Burduja

În ce privește cercetarea, a fost adoptată o strategie (Strategiei Naţională de Cercetare, Inovare şi Specializare Inteligentă 2022-2027) și este în etapa finașă Planul Național care operaționalizează strategia, zice ministrul.

Care vorbește și despre a treia componentă a ministerului pe care îl gestionează, inovarea. Unde zice că are o viziune și promite că în următorul an va operaționaliza un sistem de “fund matching” prin care statul va putea co-investi în afacerile româneşti cu potenţial înalt.

ADVERTISING

Sebastian Burduja mai povestește și de niște planuri la “laserul de la Măgurele”, care „avansează bine” și de preluarea, până în septembrie, a Muzeului Tehnic “Dimitrie Leonida” pe care să îl modernizeze.  

În final, Burduja ne anunță că perioada de când a devenit ministru a muncit cel mai mult din întreaga lui carieră profesională si academică.

Acum trei luni de zile am început mandatul de ministru in Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării - România....

Publicată de Sebastian Burduja pe Joi, 4 august 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇