Octavian Berceanu, despre dosarul cu șină de la Garda de Mediu și aerul irespirabil din România

Fostul comisar șef vorbește despre problemele instituției pe care a condus-o pentru o perioadă de opt luni și de ce poluarea și deșeurile vor rămâne încă multă vreme o amenințare gravă la adresa sănătății publice.
Octavian Berceanu, despre dosarul cu șină de la Garda de Mediu și aerul irespirabil din România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

 

  • Calitatea aerului din București, dar și din alte mari orașe s-a degradat vizibil în ultima lună.
  • Președinții consiliilor județene sunt responsabili pentru blocarea activității în teritoriu a comisarilor de mediu.
  • Garda de Mediu e o instituție din anii ’90, în care e aproape imposibil să urmărești nenorocirile pe care le comit unele firme.

Citiți și vizionați interviul, mâine, 16 noiembrie, pe site-ul SpotMedia.ro. Descoperiți de ce oamenii politici nu vor să reformeze agenția și cum pun presiune pe comisari pentru a controla firmele și fluxurile financiare din teritoriu.

Octavian Berceanu, 45 de ani, de profesie inginer silvic, membru USR, e diferit de mulți politicieni din România. Cu o atitudine pragmatică și o exprimare directă dă interlocutorilor senzația că are în buzunar toate soluțiile la problema poluării și traficului de deșeuri din România.

ADVERTISING

Dar chiar și el recunoaște că situația e critică și complicată, iar soluțiile sunt greu de aplicat.

La scurt timp de la îndepărtarea sa din poziția de comisar-șef al Gărzii de Mediu, o agenție a Guvernului României, pe rețelele sociale au început să apară din nou mesaje în care oamenii se plâng de calitatea aerului din București, dar și din alte mari orașe.

Și nu e vorba numai de plângeri. Senzorii montați de ONG-uri, dar și de administrațiile locale, monitorizați de aplicațiile de pe telefoanele mobile, au început să se înroșească, semn că arderile ilegale de gunoi și deșeuri s-au întors.

“Ce am reușit să schimb în scurtul mandat pe care l-am avut la conducerea Gărzii de Mediu a fost că nu am mai pus niciun fel de presiune asupra comisarilor. Fiecare și-a făcut treaba așa cum știa mai bine”, a declarat Octavian Berceanu, în exclusivitate pentru SpotMedia.ro. 

ADVERTISING

Corupția din multe instituții încurajează poluarea

“De ani de zile, partidele politice își numesc oamenii acolo pentru a avea control în teritoriu. De asemenea, președinții de consilii județene încearcă să controleze serviciile teritoriale pentru a-și păstra influența asupra firmelor”, a explicat Berceanu, spunând că asta e o mare problemă a agenției, care are ca scop să limiteze poluarea și să stopeze îngroparea României în gunoi.

AerBucuresti12Nov-1
Calitatea aerului în București, vineri 12 noiembrie. Punctele cu roșu, zone unde poluarea e la cote "otrăvitoare" - Sursa: Airly

Acesta a mai adăugat că situația dificilă în care se găsește țara din cauza poluării este din cauza presiunilor politice care se fac asupra comisarilor de mediu și a “corupției din multe instituții ale statului”.

ADVERTISING

“Când am fost numit în funcție, am dat peste o instituție din anii ’90. Dosarul cu șină e la putere și găsești foarte greu sau uneori e imposibil să găsești istoricul situației de mediu a unei companii”, ne-a povestit inginerul silvic. 

“În acest domeniu, digitalizarea e esențială. Avem nevoie de un cazier de mediu, ca să putem urmări în timp real problemele unei firme. Digitalizarea mai e importantă și pentru administrarea sesizărilor, să urmărim ce se întâmplă cu semnalele venite de la populație. Acestea trebuie să ajungă rapid, prin sisteme electronice, la cei care trebuie să acționeze”, a descris Octavian Berceanu alte obstacole pentru care instituția nu are performanțe.

Business as usual

Pe de altă parte, modernizarea Gărzii de Mediu presupune și monitorizarea și eficientizarea activității comisarilor de mediu.

“Trebuie să știm cum intervin, unde se află în fiecare moment și cum rezolvă o situație sau alta. În plus, e nevoie să comunicăm cu alte agenții și instituții ale statului, să le prezentăm în timp real date despre o intervenție, evenimente care sunt în desfășurare”, a mai adăugat el.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Octavian Berceanu prezintă o filmare de pe șosea, în care se vede o deversare densă de fum dintr-o localitate.

VIDEO. Filmare realizată de Octavian Berceanu din mașină și postată pe pagina sa de Facebook în care surprinde o ardere ilegală de deșeuri în comuna Bălteni, județul Dâmbovița - Sursa: Octavian Berceanu / Facebook

“Bălteni, județul Dâmbovița. Locul a fost filmat timp de 15 minute. Furnalele ard în draci resturi din dezmembrări auto și cabluri. Acum câteva zile m-am oferit sa ajut bucureștenii și autoritățile locale din Dâmbovița s-o scoată la capăt. Autoritățile, biznis es iujuăl!”, a scris Octavian Berceanu, arătând o complicitate criminală între sistemul politic și cei care fac trafic de deșeuri și arderi ilegale.

Citiți și urmăriți interviul video, mâine, 16 noiembrie, pe SpotMedia.ro, realizat cu fostul comisar șef al Gărzii de Mediu, în care acesta arată de ce mai e mult până când aerul din România va deveni respirabil.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇