Începe distribuţia cardurilor sociale: Cum arată, cine le primeşte şi unde le poate folosi

Începe distribuţia cardurilor sociale: Cum arată, cine le primeşte şi unde le poate folosi

Cardurile sociale cu bani de mâncare încep să ajungă la cei mai săraci dintre români începând de joi, 2 iunie.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a prezentat cum vor putea fi utilizate aceste carduri.

"Este un voucher pe care noi începem să îl emitem cu data de 2 iunie (...) şi poate fi utilizat pentru produse alimentare din magazinele care sunt în reţeaua unităților emitente de voucher.

Beneficiarul va intra în posesia acestui voucher odată cu înmânarea pensiei sau la altă dată stabilită de Poșta Română, care este distribuitorul acestui ajutor şi o scrisoare alăturată cu codul PIN.

ADVERTISING

El este sub forma unui card normal. Are componenta de material plastic şi componenta de CIP aferentă şi va putea fi folosit ca orice card bancar. Noi îl vom încărca periodic în patru tranşe.

Prima transă este cea mai delicată, pentru că avem 3 etape de parcurs: emiterea, distribuția şi încărcarea cardurilor.

Este valabil până la finalul anului", a explicat Boloş, marţi seara, la Antena3.

Oficialul a precizat că această măsură ar putea fi prelungită pănă la sfârşitul anului 2027, în funcţie de rata inflației şi în funcţie de negocierile cu Comisia Europeană. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aşa arată un astfel de card:

card-social
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cardurile sociale sunt realizate de Edenred, Sodexo și UpRomania, firmele care au câştigat licitaţia organizată de MIPE.

24.478 de magazine alimentare şi unități alimentație publică vor accepta aceste carduri.

Tichetele au o valoare nominală de 250 lei.

Această valoare nu este impozabilă, iar valabilitatea tichetului social pe card este de 1 an de la data alimentării acestuia.

Beneficiarul nu trebuie să încredințeze cardul altei persoane şi poate să folosească banii doar pentru achiziția de produse alimentare si mese calde.

ADVERTISING

Voucherele sociale vor fi acordate în patru tranșe: iunie-iulie, august-septembrie, octombrie-noiembrie și decembrie-ianuarie 2023.

card-social-3
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cine va primi tichete

  • pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.
  • persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.
  • familiile cu cel puțin doi copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.
  • familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
  • persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇