Dezvoltatorii fac progrese şi în Sectorul 2 ar putea răsări blocuri cu până la 30 de etaje pe spații verzi și între case. Ce face primăria lui Mihaiu

Dezvoltatorii fac progrese şi în Sectorul 2 ar putea răsări blocuri cu până la 30 de etaje pe spații verzi și între case. Ce face primăria lui Mihaiu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Chiar dacă suspendarea PUZ-urilor de sector inițiată de Nicușor Dan le-a încetinit planurile, mai mulți dezvoltatori imobiliari încearcă, în continuare, să construiască, în Sectorul 2, blocuri înalte între case, pe maluri de lac și pe spații verzi.

Și, pas cu pas, pe măsură ce trece timpul, parte dintre dezvoltatori fac progrese birocratice și se apropie de momentul în care vor putea, într-adevăr, să ridice clădirile înalte pe care și le doresc.

Iar asta va crea aglomerație excesivă și le va scădea bucureștenilor calitatea vieții.

Manochehr Saadati – Sohi încă încearcă să facă blocuri cu 28 de etaje, pe spațiu verde

Unul dintre cele mai controversate proiecte imobiliare din Sectorul 2 este cel pe care-l pregătește Manochehr Saadati – Sohi.

Sohi e un om de afaceri cu origini iraniene, despre care Rise Project a scris că e prieten cu Codrin Ștefănescu și fost partener de afaceri cu fugarul Dragoș Săvulescu (condamnat pentru retrocedări ilegale – n.red.).

Manochehr Saadati – Sohi vrea să construiască blocuri cu până la 28 de etaje pe o suprafață de circa 45.000 de metri pătrați situată în Pipera, cu ieșire la Calea Florească și la strada Barbu Văcărescu.

Acel teren i-a aparținut fostei RADET (falimentară din 2019). În 2002, însă, Consiliul General a decis să dea acel teren Sectorului 2. Și, până la urmă, el a fost retrocedat. Așa a ajuns Manocher Saadati – Sohi proprietar în zonă.

Inițial, omul de afaceri cu origini iraniene n-ar fi avut nicio șansă să construiască acolo, din cauză că terenul figura în documentele de urbanism ca spațiu verbe (V3b).

Ulterior, însă, Primăria Sectorului 2 – condusă la acea vreme de primarul Mugur Mihai Toader (PSD) și viceprimarul Dan Cristian Popescu (liberal trecut la PSD) – a contractat societatea URBE 2000 SRL (a arhitecului Constantin Enăchescu) pentru întocmirea unui PUZ coordonator.

ADVERTISING

Iar în acest PUZ coordonator suprafața fostei baze sportive RADET nu mai figura ca spațiu verde (V3b), ci ca CB 3.1 „subzona polilor urbani principali care grupează funcțiuni complexe”.

imagine-teren-Manocher
Sus: terenul pe care Manocher Sadaati - Soti vrea să construiască blocurile cu 28 de etaje (captură Google Earth). Jos: modul în care apărea terenul în Planul Urbanistic General al Bucureștiului (adică V3b - spațiu verde) și modul în care era el notat în PUZ Coordonator Sector 2 (suspendat de CGMB) adică CB 3.1 - suprafață pe care se pot construi clădiri oricât de înalte.

Consecința schimbării încadrării urbanistice era că acum pe fosta bază sportivă se puteau construi clădiri oricât de înalte și care să ocupe chiar și 70% din teren.

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat în august 2020 – în ultimele zile din mandatul Gabrielei Firea – acest PUZ coordonator al Sectorului 2.

Încă dinainte să ajungă Radu Mihaiu primar, USR a atacat în instanță PUZ-ul coordonator, cu intenția de a obține anularea lui.

În plus, pe 26 februarie 2021 – la inițiativa lui Nicușor Dan – CGMB a suspendat toate PUZ-urile coordonatoare de sector, inclusiv pe cel al Sectorului 2.

Manochehr Saadati – Sohi, la fel ca mulți alți dezvoltatori, au cerut certificate de urbanism cu numai câteva zile înainte de suspendarea PUZ-urilor.

O vreme, n-a fost clar nici pentru Primăria Sectorului 2 cum ar trebui să procedeze: să continue să-i elibereze omului de afaceri documentația sau să se oprească?

Abia în cursul verii grupul USR din Consiliul General a obținut adoptarea unor completări, care să-i ajute pe primari să decidă ce au de făcut.

ADVERTISING

Pe la începutul lunii martie, Manochehr Saadati – Sohi a amenințat Primăria Sectorului 2 că va cere despăgubiri de aproximativ 200 de milioane de euro, dacă nu i se eliberează actele necesare ridicării celor 5 blocuri pe terenurile respective.

Radu Mihaiu a răspuns, la acel moment, că nu se simte intimidat.

N-a cedat nici Manochehr Saadati – Sohi. Iar în luna septembrie a acestui an și-a obținut certificatul de urbanism, chiar dacă documentul nu prevede tot ce își dorea omul de afaceri iranian.

Mai exact, potrivit unui răspuns formulat de Primăria Sectorului 2 la solicitarea Spotmedia.ro, instituția i-a emis lui Manochehr Saadati – Sohi un certificat de urbanism cu nr. 926/45 „V”, care îi permite acestuia să:

  • își alipească 3 porțiuni de teren
  • dărâme un zid de sprijin construit pe unul dintre terenuri.

„Solicitarea de construire a unui ansamblu locuințe colective 3S+P+13E+14 duplex și 3S+P+27+28 duplex nu s-a încadrat în prevederile P.U.Z. – «Închidere inel median de circulație la zona nord - autostrada urbană, tronson cuprins între Lacul Morii și Șoseaua Colentina», aprobat prin H.C.G.M.B. nr. 294/2013, modificat prin H.C.G.M.B. nr. 292/2014, fapt pentru care nu s-a putut soluţiona favorabil iniţierea demersului de autorizare a lucrărilor de construire”, a transmis Primăria Sectorului 2, la solicitarea Spotmedia.ro.

harta-ANCPI-teren
Cu linie albastră sunt delimitate terenurile pentru alipirea cărora a primit certificat de urbanism Manochehr Saadati – Sohi

Sohi a făcut, însă, pași înainte spre obiectivul său.

Iar dacă PUZ Coorodonator al Sectorului 2 va reintra în vigoare, pe 1 martie - când expiră perioada de un an pentru care a fost suspendat - atunci nu-l va mai opri pe Manochehr Saadati – Sohi să își construiască repede cele 5 blocuri cu până la 28 de etaje.

ADVERTISING

Pentru ce alte blocuri înalte a mai emis Primăria Sectorului 2 certificate de urbanism

În afară de Manochehr Saadati – Sohi, erau și alți oameni de afaceri care se pregăteau să ridice blocuri înalte în zone improprii din Sectorul 2.

Familia lui Cristian Borcea vrea să construiască, pe malul estic al Lacului Tei (în apropiere de Romsilva), un ansamblu rezidențial cu blocuri cu 14 etaje.

blocuri-borcea

Primăria Sectorului 2 a transmis pentru Spotmedia.ro că a emis pe 23 septembrie două certificate de urbansim pentru respectivele suprafețe de teren. Ambele erau, însă, cu scop de informare (adică deținătorii terenurilor au vrut să vadă ce le permite legea să construiască acolo, în acest moment).

E clar că nici în acest caz dezvoltatorii n-au renunțat la planurile de a-și construi ansamblul rezidențial.

În zone mai îndepărtate de centru, dezvoltatorii au început să fac pași mai mari spre începerea lucrărilor. Spre exemplu, Sintofarm SA vrea de mai multă vreme să construiască, pe strada Ziduri între Vii, la nr. 22, un bloc cu 30 de etaje.

În zonă mai există blocuri înalte (cum ar fi Doamna Ghica Plaza). Întrebarea este unde își vor parca mașinile și pe unde vor circula toți oamenii care se vor muta într-un bloc cu 30 de etaje, în zona respectivă?

Primăria Sectorului 2 a emis, pe 30 septembrie, un certificat de urbanism pentru societatea Sintofarm SA

Acest certificat permite alipirea a două bucăți de teren de la numărul 22 și continuarea demersurilor pentru ridicarea unui bloc cu 30 de etaje.

Construcția este condiționată de realizarea unui PUZ (care să asigure – în măsura posibilităților – că nu vor apărea probleme de locuire din cauza supraaglomerării).

Potrivit informațiilor de pe portalul cu informații de business listăfirme.ro, Sintofarm SA are ca principal obiect de activitate producția de medicamente.

Beneficiar real al afacerilor firmei este cetățeanul portughez pe nume Alain Louis Michel Emile Bonte.

Tot Bonte este beneficiarul real al afacerilor Generalcom SA, care se ocupă cu închirierea de bunuri imobiliare.

Ce se întâmplă cu PUZ-ul suspendat și cum se va construi din primăvara anului viitor, în Sectorul 2?

L-am întrebat pe primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, dacă proiectele de blocuri înalte - mai ales cele din zone verzi sau zone de case, i se par benefice pentru comunitate.

„Avem prea puţin spaţiu verde în Sectorul 2 pentru a-l transforma în spaţiu construibil. Putem transforma în construibil terenuri industriale, dar nu spaţiul verde. Capitala şi Sectorul 2 au nevoie de dezvoltare, dar dezvoltare armonioasă înseamnă şi spaţiu verde, nu doar betoane. Voi lupta pentru fiecare petec de spaţiu verde ce poate fi salvat”, a precizat Radu Mihaiu pentru Spotmedia.ro.

Întrebarea este: cum poate Sectorul 2 să își salveze spațiile verzi, dar să și construiască suficient, în același timp?

„La nivelul Capitalei, este nevoie de acel Plan Urbanistic General (PUG) despre care se tot vorbeşte de atâta timp. Planul Urbanistic General poarte să ne dea o viziune de dezvoltare generală care să poată fi apoi implementată la nivel de sector”, a mai spus Radu Mihaiu.

Stadiul PUG este incert, la acest moment. Potrivit consilierului general Andrei Rigu (USR), Nicușor Dan a anunțat că o echipă de avocați a analizat stadiul proiectului. Primarul general nu le-a spus, însă, nici consilierilor ce anume au descoperit avocații și nici ce e de făcut.

Așa că primăria de sector va încerca să își traseze singură niște linii directoare.

„Până când va fi gata PUG, la nivelul Sectorului 2 am demarat, pentru anul 2022, un program de actualizare a SIDU (Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană), precum şi o serie de concursuri de soluţii. Acestea vor fi liniile directoare de dezvoltare urbană viitoare”, ne-a explicat Radu Mihaiu.

Marea problemă a Sectorului 2 este că la 1 martie 2022 va expira perioada de un an în care PUZ-ul coordonator care a deschis calea abuzurilor urbanistice și supraaglomerării a fost suspendat.

Procesul prin care USR vrea să anuleze acest PUZ este în curs. A avut 7 termene la Tribunalul București și nu e clar când se va propunța instanța. Și oricum decizia va fi doar una de fond. Cel mai probabil, abia după încă un proces la Curtea de Apel se va ajunge la o decizie definitivă și irevocabilă. Și nu e timp pentru toată această procedură, până la 1 martie 2022.

Nicușor Dan le-a promis de mai multe ori consilierilor generali că le va prezenta o analiză juridică amănunțită a PUZ-urilor suspedate. Dar, potrivit surselor din CGMB consultate de Spotmedia, primarul general n-a venit cu ea deocamdată.

În schimb, ediul a precizat într-o conferință de presă că a identificat 23 de motive de nelegalitate ale PUZ-urilor (inclusiv pentru PUZ-ul Sectorului 2) și că le-a comunicat Instituției Prefectului Municipiului București.

În consecință, Nicușor Dan așteaptă acum ca prefectul să atace PUZ-urile care sunt încă în vigoare, cum e cel al Sectorului 2.

Spotmedia.ro a întrebat-o pe 2 decembrie pe Georgiana Adriana Văcaru – prefectul Capitalei – dacă instituția pe care o conduce a atacat sau urmează să atace PUZ-urile în instanță.

Georgiana Adriana Văcaru ne-a solicitat o petiție scrisă pentru a ne răspunde la întrebări, considerând că doar petiția scrisă reprezintă cale oficială de comunicare cu presa. În consecință, am cerut informațiile în scris, de la Instituția Prefectului Municipiului București.

Dacă vom primi răspuns, vom reveni cu amănunte.

Una peste alta, e limpede că lupta pentru betonarea de spații verzi și pentru construcția de blocuri înalte printre case, în Sectorul 2, este în continuare acerbă. Și nu e deloc limpede dacă, în unele cazuri, nu vor câștiga dezvoltatorii imobiliari.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇