Cum aplică benzinăriile reducerea prețului la carburant. Și ce economie faci la un plin

Cum aplică benzinăriile reducerea prețului la carburant. Și ce economie faci la un plin

Benzinăriile aplică deja, la pompă, compensarea cu 50 de bani pe litru a carburantului, introdusă de Guvernul Ciucă prin ordonanță de urgență, în urmă cu doar o zi.

Guvernul Ciucă a adoptat joi, pe 30 iunie, OUG care prevede că până pe 30 septembrie, benzinăriile vor acorda o compensare cu 50 de bani a prețului fiecărui litru de benzină și motorină pe care-l vând.

De asemenea, ordonanța prevede că această compensare va fi menționată în clar pe bonul fiscul pe care benzinăria i-l dă clientului.

Măsura a intrat deja în vigoare, la miezul nopții trecute.

ADVERTISING

În teorie, timpul pe care benzinarii l-au avut la dispoziție pentru a-și adapta sistemele informatice și pentru a marca pe bonuri suma compensată a fost unul extrem de scurt, de numai câteva ore.

Dar, de fapt, Guvernul discută de mai multă vreme despre aceste măsuri. Așa că, în realitate, lanțurile de benzinării au avut ceva mai mult timp să se pregătească pentru schimbare.

Ca să vedem cum au implementat benzinarii măsurile și care este economia pe care o facem la pompă, am alimentat, joi dimineață, la două benzinării din cartierul Pajura, din nordul Sectorului 1.

ADVERTISING

Am mers prima oară la Lukoil, pe Strada Jiului. Prețul litrului de benzină standard afișat pe panou era 8,08 lei.

lukoil-panou
În foto, benzinăria Lukoil de le Strada Jiului. Foto: Spotmedia.ro

Am alimentat cu circa 7,5 litri. Când am primit bonul, am observat că, de fapt, litrul de benzină costă 8,58 lei. Dar la fiecare litru – așa cum cere Guvernul – se oferă o compensație de 50 de bani.

Așa că per total am plătit 57,04 lei, cu 3,53 lei mai puțin decât facă Guvernul n-ar fi luat măsura compensării.

bon-1

Am mers și la Petrom, pe strada Jiului. La panou, prețul litrului de benzină este de tot de 8,08 lei.

Petrom
În foto, benzinăria Petrom de pe Strada Jiului. Foto: Spotmedia.ro

Am alimentat. Când am primit bonul, am observat că și aici prețul litrului de benzină era tot 8.58, cu compensare de 50 de bani.

ADVERTISING

Pentru benzina cu care am alimentat, adică 10,7 litri, am economisit 5,40 lei.

bon-2

Per total, deci, am alimentat cu circa 18,2 litri de benzină, pentru care ar fi trebui să plătim 153,23 lei.

Datorită compensării introduse de Guvernul Ciucă, am achitat doar 144,3 lei.

Am economisit 8,93 de lei. E prețul unui litru de benzină, plus câțiva lei.

În condițiile în care Renault-ul pe care l-am alimentat are un rezervor de 40 de litri, la un plin de benzină standard economia ar fi de 20 de lei.

Lukoil și Petrom nu sunt singurele lanțuri de benzinării care aplică reducerea de 50 de bani. Rompetrol a anunțat deja că se alătură voluntar programului și va acorda reducerea la toate cele 1.232 de benzinării pe care le operează, în întreaga țară.

Ciucă: Se vede că au scăzut prețurile. Urmează controale!

În dimineața zilei de vineri, premierul Nicolae Ciucă a transmis, printr-un mesaj pe rețelele de socializare, că instituții statului vor urmări cu atenție cum evoluează prețul carburanților, în perioada imediat următoare.

„Prețurile la carburanți au scăzut, este o realitate care se vede în dimineața aceasta în benzinării.

În perioada următoare, este obligatoriu ca ANPC, ANAF și Consiliul Concurenței să urmărească situația din teren și să ia măsuri imediate.

Instituțiile au acum un cadru legal, au instrumentele care le permit intervenția: ordonanța de urgență în ceea ce privește compensarea și ordonanța anti-speculă”, a scris Ciucă, pe Facebook.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇