Proiectul prin care studenții și tinerii pot lua credite de până la 15.000 de euro a fost aprobat de Guvern

Proiectul prin care studenții și tinerii pot lua credite de până la 15.000 de euro a fost aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat în cadrul şedinţei de miercuri un proiect prin care studenţii pot contracta credite de 10.000 de euro, iar familiile de tineri şi cuplurile pot lua credite de până la 15.000 de euro, care vor fi garantate de stat.

Publicitate

Banii vor putea fi folosiţi pentru plata chiriei, finalizarea studiilor, respectiv cheltuieli pentru creşă, grădiniţă sau chiar cumpărarea unui autoturism.

“Împreună cu Ministerul de Finanţe şi Fondul Român de Garantare şi Contragarantare, am venit cu acest proiect tocmai în sprijinul celor care, pentru că nu este o obligativitate, fireşte, fiind un credit, o posibilitate a studenţilor, inclusiv a masteranzilor şi doctoranzilor, precum şi a tinerilor care nu mai sunt în studenţie, de a contracta aceste credite cu garanţia statului.

Publicitate

În cazul studenţilor, este vorba despre 10.000 de euro în lei, fireşte, la cursul zilei, cu garanţia statului de 80 la sută, iar în cazul tinerilor, în familii sau în cupluri, este vorba despre 15.000 de euro, tot în lei, la cursul zilei”, a explicat ministrul Familiei. 

Firea a precizat şi ce cheltuieli sunt eligibile în cazul acestor credite. 

„Pentru studenţi se pot face plăţi vizând publicarea unor lucrări ştiinţifice, inclusiv lucrări în urma finalizării studiilor la facultate, la masterat sau la doctorat, plata în avans a chiriei şi aici, de asemenea, a fost o solicitare de a-şi putea plăti în avans chiria, fie locul la cămin, fie o chirie în sistemul privat, în oricare oraş din ţară.

De asemenea, pot fi achitate şi alte nevoi personale din partea studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor.

Iar în cazul celor 15.000 de euro, în lei, fireşte, la cursul zilei, pentru familii, programul Family Start, aici se pot achita cheltuieli pentru creşă, pentru grădiniţă, pentru after-school, dacă au copii, pentru eventual achiziţionarea unui autoturism cu mai multe locuri, dacă este vorba despre o familie numeroasă, cu şapte opt locuri sau pentru un avans, e adevărat, nu în totalitate suficient pentru contractarea unei locuinţe sau alte nevoi personale”, a mai transmis Gabriela Firea. 

Ea a menţionat că şi-ar dori ca aceste credite să fie contractate din toamnă. 

„Ne-am dori ca de la începutul sesiunii, de fapt, chiar înainte de începutul sesiunii din toamnă, dacă e vorba şi de plata chiriei, aceste credite să poată să fie deja contractate.

Fiind câteva luni din acest an, ne aşteptăm la un număr nu suficient de relevant de aplicanţi, dar totuşi în măsură să ne dea nouă informaţii relevante, astfel încât să putem să stabilim o sumă mai concretă şi mai aproape de realitate, pe care să o introducem în bugetul ministerului pe anul viitor.

Şi sunt convinsă că, având susţinerea premierului şi a domnului ministru de Finanţe, precum şi a coaliţiei, vom reuşi să obţinem această sumă, astfel încât să putem să garantăm tinerilor cât mai multe astfel de credite, care, repet, sunt cu garanţia statului prin Fondul Român de Garantare şi Contragarantare.

Şi pe mine mă bucură faptul că sunt deja câteva bănci comerciale private care şi-au arătat interesul în dialogul pe care l-am avut în această perioadă de a acorda credite pentru studenţi în cadrul programului anunţat puţin mai devreme şi pentru Family Start, Banca Comercială Română, de asemenea, CEC-ul, Banca Transilvania sunt doar câteva dintre bănci care sunt deja prinse în acest program şi vor fi printre cele care vor acorda creditele”, a mai explicat Gabriela Firea.

Ea nu a precizat criteriile de eligibilitate care ar trebui îndeplinite de aplicanţi. A spus doar că toate detaliile tehnice vor fi cuprinse într-un ordin de ministru, care va apărea foarte curând.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇