Guvernul a aprobat amânarea ratelor la bănci. Care sunt condiţiile

Guvernul a aprobat amânarea ratelor la bănci. Care sunt condiţiile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul a adoptat suspendarea plăţii ratelor bancare pentru o perioadă de 9 luni, în anumite condiţii.

De această măsură vor beneficia atât persoanele fizice, cât şi firmele, care au contractat un credit înainte de 30 aprilie 2022 și care nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni.

Adoptarea măsurii a fost anunțată de premierul Ciucă înaintea ședinței de guvern și confirmată la final ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Persoanele fizice și juridice au termen 30 de zile de la data publicării OUG în Monitorul Oficial, pentru a solicita amânarea ratelor pentru 9 luni.

„Vom aproba astăzi suspendarea plăţii ratelor bancare pentru o perioadă de 9 luni, măsură de care vor beneficia atât persoanele fizice, cât şi firmele, care întâmpină greutăţi generate de creşterea preţurilor şi a tuturor elementelor care ţin de inflaţia pe care o resimţim cu toţii”, a afirmat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de miercuri a Executivului.

ADVERTISING

Orice amânare înseamnă costuri în plus

Ministrul Finanțelor a explicat că această măsură este ”un instrument și nu singura soluție, la nivelul celor care au o dificultate. Clienții au la dispoziție și alte instrumente: trecerea de la Robor la IRCC, trecerea la o dobândă fixă, rescadențări sau refinanțări. Orice amânare de rate duce la obligativitatea ca ele să fie plătite în viitor, cu dobânda aferentă”.

”Practic, prin această măsură, Guvernul încearcă să vină cu încă un instrument în sprijinul cetăţenilor şi a companiilor aflate în dificultate, din perspectiva modului în care vor evolua dobâzile în perioada următoare. Pentru 2023 ne aşteptăm la o începere de scădere a acestora”, a afirmat Câciu.

ADVERTISING

Despre pericolele acestei amânări, ministrul susţine că este acelaşi mecanism ca cel aprobat pe vremea când era Florin Cîţu premier. El a arătat că orice amânare înseamnă că, la final, plăteşti mai mult, indiferent de nivelul dobânzii, iar dobânzile sunt în creştere, şi a precizat că nu este singura soluţie, fiind doar pentru cei care nu mai au posibilitatea de a-şi plăti ratele la bancă. 

Ce prevede OUG

Proiectul care prevede posibilitatea amânării ratelor cu 9 luni a fost lansat în dezbatere publică săptămâna trecută de Ministerul Finanțelor.

Moratoriul se adresează atât persoanelor juridice, cât şi persoanelor fizice afectate de actuala criză şi prevede posibilitatea amânării la plată pe baza solicitării adresate de debitor către creditor, se spune în nota de fundamentare a proiectului.

ADVERTISING

Persoanele juridice vor putea accesa amânarea ratelor dacă prezintă o declarație pe propria răspundere care să arate o scădere cu minimum 25% a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată, comparativ cu perioada similară a anului 2021.

În situaţia debitorilor care nu au o perioadă similară de raportare în anul 2021, fiind înfiinţaţi cu mai puţin de 1 an în urmă, analiza se va realiza prin raportare la media rezultatelor de la înfiinţare, privind angajamentul de a nu distribui/plăti dividende şi de a nu acorda sau rambursa credite către acţionari pe perioada aplicării facilităţii de amânare la plată, cu excepţia întreprinderilor publice.

Pentru persoanele fizice, se prevede prezentarea declaraţiei pe propria răspundere cu privire la faptul că au înregistrat o creştere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creşterii preţurilor în contextul crizei actuale, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

Debitorii, atât persoane fizice, cât şi persoane juridice, pot solicita amânarea la plată doar pentru creditele pentru care nu au înregistrat restanţe în ultimele 6 luni înainte de data solicitării suspendării obligaţiei de plată şi nu înregistrează restanţe nici la data solicitării de suspendare a obligaţiilor de plată şi pentru care nu beneficiază, la data solicitării, de o soluţie/un plan de restructurare a datoriilor agreat de comun acord cu creditorul în ultimele 3 luni (care corespund perioadei de declanşare a crizei actuale, pentru a nu evita dublarea măsurilor de sprijin).

”Creditorul (banca) analizează solicitarea și o aprobă în termen de 30 de zile de la data primirii solicitării care îndeplinește cerința de la alin.(1), dacă sunt îndeplinite condițiile din prezenta ordonanță de urgență”, mai arată actul normativ.

Ministrul Câciu a spus azi că moratoriul a fost avizat şi de BNR, şi de Asociaţia Română a Băncilor.

Totuşi, Banca Națională a României a avertizat însă că o nouă amânare a ratelor pentru persoanele fizice și juridice afectate de criză riscă să ducă la scăderea solvabilității băncilor.

Nici economiștii nu văd cu ochi buni amânarea ratelor la bănci pentru o perioadă de 9 luni. Aceștia consideră că românii vor plăti ratele amânate la dobânzi mai mari.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇