Guvernul a aprobat reducerea preţului la carburant: Când se va vedea la pompă

Guvernul a aprobat reducerea preţului la carburant: Când se va vedea la pompă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Executivul a aprobat, joi, ordonanţa de urgenţă prin care urmăreşte reducerea preţurilor la benzină şi motorină, care teoretic ar trebui să intre în vigoare chiar din această noapte.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus în conferința de presă organizată de Guvern că ordonanţa prevede reducerea cu 50 de bani a preţului la carburanţi. Jumătate din această reducere, 25 de bani, va fi suportată de la bugetul statului, iar jumătate revine companiilor care vând carburanții, dacă acestea doresc să o aplice.

ADVERTISING

"Vorbim de o reducere de 50 de bani - 25 de bani vor fi suportați de către bugetul de stat, iar 25 de bani vor fi o reducere comercială pe care, voluntar, o vor aplica lanțurile de benzinării, în cazurile când doresc să ia și această reducere de la bugetul de stat de 25 de bani", a amintit acesta.

Măsura se va aplica în perioada 1 iulie - 30 septembrie, iar apoi, dacă va fi cazul, vor fi impuse noi măsuri.

Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibil. Ceea ce înseamnă că teoretic chiar din această noapte benzinarii ar trebui să îşi modifice casele de marcat.

ADVERTISING

"Mă aştept ca în perioada imediat următoare să văd în piaţă companii care aplică această ordonanţă. Să le lăsăm un termen scurt (?!), în aşa fel încât sistemele fiscale să poată fie actualizate şi să poată să reflecte aceste modificări", a precizat el.

”Vă spun o părere personală, ce mi-aş dori eu este ca începând de mâine să vedem scăderi de preţuri, pentru că aplicaţiile informatice pot fi modificare relativ repede”, susţine Virgil Popescu.

Cum obţin benzinarii banii înapoi

Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Mihai Diaconu, a precizat că în termen de 15 zile se va stabili modelul declarației pe care trebuie să o depună operatorii economici care comercializează carburanți, iar compensarea se va face cu obligațiile fiscale ale companiilor, cum ar fi impozit pe profit sau TVA.

ADVERTISING

"Din analizele noastre estimăm că, în principal, stingerea se va face pe partea de TVA", a spus Diaconu.

Cheltuielile statului vor fi de 800 de milioane de lei, iar măsura nu va duce la creșterea deficitului bugetar, a spus acesta.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a menționat că, în situația în care vor exista creșteri nejustificate a prețurilor la carburanți în perioada de aplicare a acestei ordonanțe de urgență, acestea vor fi sancționate conform ordonanţei privind combaterea acțiunilor speculative.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇