1 iulie vine cu noutăți: Carburant și roaming mai ieftin, bani în plus pentru bugetari şi pensionarii săraci, bilete de tren mai scumpe, iar ANAF începe vânătoarea de averi

1 iulie vine cu noutăți: Carburant și roaming mai ieftin, bani în plus pentru bugetari şi pensionarii săraci, bilete de tren mai scumpe, iar ANAF începe vânătoarea de averi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua de 1 iulie vine cu mai multe noutăți, printre care compensarea prețului la carburanți, ajutor pentru pensionarii cu venit mic, creșteri salariale pentru anumiți bugetari și angajări înghețate la stat.

Totodată, ANAF începe controalele la persoanele fizice, se scumpesc biletele de tren, iar roamingul este mai ieftin. Și cresc dobânzile şi la creditele acordate după mai 2019. Dar să le luam pe rând:

Carburant mai ieftin

Începând de azi noapte a intrat în vigoare ordonanţa care prevede reducerea cu 50 de bani a preţului la carburanţi. Măsura se va aplica până pe 30 septembrie, iar apoi, dacă va fi cazul, vor fi impuse noi măsuri.

ADVERTISING

Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibil. Rămâne de văzut dacă toate benzinăriile vor aplica reducerea, ținând cont de faptul că măsura nu este obligatorie.

Citiți AICI mai multe detalii despre ordonanța de urgență privind compensarea prețului la carburanți

Bani pentru pensionari

Toți pensionarii din sistemul public şi militar care au mai puţin de 2.000 de lei pe lună vor primi în luna iulie un sprijin financiar de 700 de lei. Banii ar urma să ajungă la ei atunci când primesc pensia.

Aproximativ 3.300.000 de pensionari vor beneficia de acest ajutor, iar impactul bugetar este de 2,3 miliarde de lei. Mai multe detalii AICI.

ADVERTISING

Salarii mai mari pentru anumiți bugetari

Tot de la 1 iulie, salariile bugetarilor vor fi majorate cu un sfert din diferenţa dintre nivelul actual şi cel prevăzut de legea salarizării.

Totodată, salariile de bază pentru mai multe categorii de bugetari vor fi majorate chiar şi cu 50%.

Cel mai mult cresc indemnizaţiile de care beneficiază personalul care lucrează cu fonduri UE. Detalii AICI

Angajările la stat, înghețate

Începând cu data de 1 iulie și până la 31 decembrie 2022 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu excepția posturilor unice.

ADVERTISING

Înghețarea angajărilor la stat vine după ce numărul angajaților a continuat să crească și în luna aprilie, fiind acum la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani. Detalii AICI

Rate mai mari la credite

Ratele celor care au luat credite după luna mai 2019 vor crește începând de la 1 iulie ca urmare a actualizării indicatorului de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC).

BNR a majorat valoarea IRCC de la 1,86% la 2,65% şi este valabilă pentru trimestrul iulie-septembrie 2022. Detalii AICI

ANAF verifică veniturile persoanelor fizice

ANAF începe de la 1 iulie controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice, ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane.

Președintele Fiscului, Lucian Heiuș, a declarat că aceste controale vin după ce au fost descoperite diferențe de 20 de miliarde de euro între veniturile estimate și veniturile declarate de circa 560.000 de persoane.

Şeful ANAF a mai anunţat că de la 1 iulie Antifrauda va face controale la comercianţii de pe litoral. Detalii AICI.

Bilete de tren mai scumpe

De la 1 iulie, CFR Călători măreşte preţurile la biletele de tren.

Astfel, o călătorie Bucureşti - Constanţa, de exemplu, la clasa a 2-a, va costa 67 de lei cu IR, de la 55,7 lei. Iar până la Braşov o cursă din Capitală va fi 54 de lei, de la 44,7 lei, preţul de acum.

Iată AICI şi alte preţuri ca să vă faceţi o idee.

Roaming mai ieftin

Tot de la 1 iulie tarifele de roaming vor scădea. De asemenea, clienții vor primi o notificare în cazul în care consumă lunar peste 100 de euro și serviciile vor fi sistate, dacă nu răspund operatorului că vor să continue furnizarea serviciului.

e-Factura obligatorie

De la 1 iulie devine obligatoriu sistemul de facturare electronică (e-Factura) în relația dintre firme și instituții ale statului, adică business to government (B2G).

Operatorii economici stabiliți în România au obligația, în relația B2G, să emită facturi electronice și să le transmită prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇