Clotilde Armand vrea să dea câte un voucher anticriză de 1.000 de lei fiecărui cetățean din Sectorul 1, indiferent de venit

Clotilde Armand vrea să dea câte un voucher anticriză de 1.000 de lei fiecărui cetățean din Sectorul 1, indiferent de venit

Clotilde Armand anunță că din banii pe care i-a economisit prin reducerea frecvențelor operațiunilor de măturat și spălat stradal vrea să acorde câte un voucher de 1.000 de lei pentru fiecare cetățean din Sectorul 1

„Ce facem? Oferim un sprijin financiar locuitorilor Sectorului 1 pentru a putea trece mai ușor de criza energetică. Încurajăm implementarea unor măsuri de eficiență energetică în fiecare locuință din Sectorul 1.

Oferim 200 de milioane de lei locuitorilor Sectorului 1 – este un sprijin sub formă de tichet anticriză în valoare de 1.000 de lei, nominal, pentru fiecare locuitor din sector în vârstă de 18 ani.

ADVERTISING

Vor beneficia doar cetățenii cu domiciliul în Sectorul 1.

Care este sursa banilor? Economiile făcute din contractul cu operatorul de salubritate. 100 de milioane de lei în 2021 și 100 de milioane în 2022.

PNL și PSD spuneau că nu fac nimic cu banii pe care i-am obținut din renegocierea acestui contract investigat de DNA. Acum fiecare cetățean va simți în buzunarul său unde sunt aceste fonduri”, a precizat Clotilde Armand, în timpul unei conferințe de presă.

Primarul a spus că, în acest fel, cetățenii vor decide cum folosesc banii.

„Principalul proiect, Termoficare de la Soare – care prevede instalarea de panouri fotovoltaice și pompe de căldură - a fost suspendat din motive politicianiste.

ADVERTISING

Asta e o măsură anticriză care poate fi aplicată rapid. Urmează o iarnă grea, cu multe necunoscute. Ce se poate face cu acest sprijin?

Locuitorii pot alege singuri destinația investițiilor prioritare pe capitolul Energie. De exemplu: izolarea imobilului, panouri fotovoltaice sau pompe de căldură, achiziția sau schimbarea centralei de apartament sau de bloc, uși și ferestre noi, schimbarea caloriferelor sau instalarea de alte surse de încălzire.

În Europa există țări care au emis astfel de tichete de 500 de euro pentru ca cetățenii să facă față crizei energetice”.

Clotilde Armand a precizat, însă, că are nevoie de votul Consiliului Local pentru a putea acorda aceste vouchere.

ADVERTISING

Or, acest lucru reprezintă o problemă. Această modalitate de a acorda sprijin populației - prin intermediul voucherelor - a fost practicată, în principal, de Gabriela Firea, în perioada în care era primar general. Atât PNL, cât și USR au susținut că modalitatea aceasta de a sprijini populația e inoportună.

Rămâne să vedem dacă proiectul propus de Clotilde Armand va primi girul Consiliului Local. În cazul în care consilierii liberali ar vota aceste vouchere, și-ar contrazice, practic, punctul de vedere susținut anterior. În cazul în care nu vor vota, riscă să piardă din popularitate.

Vlad Voiculescu: Cu tichetele se va putea plăti și factura

„USR are mai multe propuneri. Atât măsuri pentru scăderea impozitării din prețul energiei. Știm cu toții că statul este principalul actor care bagă mâna adânc în buzunarul cetățeanului.

Colegii mei au propus, de asemenea, credite fiscale pentru companii să primească o parte din acei bani înapoi (...)

Orice investiție în izolarea locuinței personale sau a unei încăperi de un fel sau altul, indiferent cine o folosește, ne ajută pe noi toți.

La nivel național, USR propune ceea ce implementează (de fapt, ceea ce propune – n.red.) USR acum, la Sectorul 1: un tichet anticriză de 1.000 de lei. Nu este o măsură revoluționară la nivel global.

La Viena, fiecare cetățean primește 500 de euro, în tichete, acasă, prin poștă. Este o măsură nebirocratică.

Avem o măsură care așteaptă să fie implementată și depinde doar de votul Consiliului Local al Sectorului 1. Oamenii au nevoie de ajutor acum.

Aceste tichete vor putea fi folosite pentru plata costului energiei. Dintre vecinii mei din București sunt unii cărora nu le ajunge pensia să își plătească factura”, a precizat președintele USR București, Vlad Voiculescu, prezent la conferința de presă susținută de Clotilde Armand.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇