Sebastian Burduja – președinte al PNL Sectorului 1 și ministru al Digitalizării -, împreună cu grupul consilierilor locali liberali, o acuză pe Clotilde Armand că blochează primăria de sector și că n-a făcut, încă, nimic din ce a promis în campania electorală.
Armand va avea propria conferință de presă cu privire la rezultatele administrației sale, programată să înceapă la ora 12.00.
Pe 27 septembrie 2022, s-au împlinit 2 ani de la alegerile locale pe care le-a câștigat – la Sectorul 1 – Clotilde Armand, cu susținerea USR și PNL.
Armand a depus jurământul abia pe 29 octombrie 2020. Așa că împlinește 2 ani de mandat abia peste 19 zile. Cu toate astea, în principiu, a ajuns la jumătatea mandatului de primar al Sectorului 1.
La numai câteva luni după alegeri, între Clotilde Armand și grupul consilierilor liberali au apărut tensiuni. Au fost scandaluri în ședințele de Consiliu Local. Și – în ciuda faptului că președinții PNL București, Ciprian Ciucu, și USR București, Vlad Voiculescu, au încercat să medieze conflictul – lucrurile au degenerat.
Clotilde Armand nu mai participă la ședințele de Consiliu Local. Iar liberalii nu îi votează decât arareori proiectele.
Luni, pe 10 octombrie, PNL Sector 1 a organizat o conferință de presă și care a lansat „Cartea Neagră a administrației Armand”.
Au participat, alături de Sebastian Burduja: Ramona Porumb (viceprimar fără atribuții al Sectorului 1) și consilierii locali Daniel Ciungu, Dinu Gheorghe, Adrian Oianu și Dan Podaru.
Fiecare dintre participanți a luat cuvântul și a acuzat-o pe Clotilde Armand pentru diverse insuccese administrative.
Iată câteva declarații:
- „Ceea ce s-a întâmplat a depășit cele mai negre coșmaruri ale noaste. Ne cerem scuze bucureștenilor pentru eroarea de a nu prezenta un candidat (din partea liberalilor – n.red.) la alegerile din 2020 (...)
Avem peste 30 de proiecte de consiliu local care sunt încuiate în sertarul doamnei primar. Dânsa refuză să le supună votului Consiliului Local, ceea ce e un abuz. În plus, sunt peste 120 de hotărâri pe care dânsa nu le pune în practică (...)
E un management dezastruos, cu zeci de oameni plecați, mulți dintre ei aduși chiar de primar. Și asta spune totul despre ceea ce se întâmplă în primărie”, a declarat Sebastian Burduja.
- „În campania electorală, primarul promitea investiții majore în Educație și în școli. Ne amintim de cele din Greenfield și cartierul Henri Coandă. Nici măcar fundația nu a fost turnată.
Doamna primar a promis investiții de 40% din valoarea bugetului local. Ceea ce a reușit, la finele anului trecut, a fost să rămână cu un excedent de aproape 100 de milioane de euro, bani neinvestiți. Iar în acest an, doar 3% bani investiți (...)
Cele două bazine cu care se lăuda doamna primar că le va deschide la începutul acestui an au încă lacăt pe ușă. La începutul mandatului, lucrările erau la circa 95%. Mai trebuiau doar racordate la utilități”, a declarat Ramona Porumb.
- „Gradul de acoperire al bugetului de investiții: anul trecut a fost sub 10%. Iar anul ăsta nici măcar nu atingem 8%. Primăria are bani, are resurse, dar acestea nu se văd în calitatea vieții din Sectorul 1.
Vă reamintesc de o serie de promisiuni ale primarului Armand care le-ar fi făcut viaţa locuitorilor mai bună.
Termoficarea din cartierul Aviației. A venit cu o soluție pompoasă și a promis că locuitorii din cartier nu vor avea probleme cu apa caldă. Doamna primar a cheltuit peste 600.000 de lei pentru un proiect care nu le-a adus niciun beneficiu locuitorilor. Probabil era mai ieftin să le facă baie în șampanie locuitorilor Sectorului 1”, a declarat consilierul local Dinu Gheorghe.
- „Primarul Armand vrea să impresioneze. Vrea să vadă cetățeanul cât de bună e ea. Te duci pe bulevardul Kiseleff și vezi copacii pe care i-a pus la sfârșitul lunii august. Oricine știe că nu poți planta copaci vara, ci primăvara sau toamna. Te uiți la plantele pe care le-a pus ostentativ... Să nu vă gândiți că a făcut la fel și pe celelalte străzi. Nu există nimic acolo. Doar pe bulevardele principale. De ce credeți că vrea asta? Doar ca să impresioneze! A închis serele Sectorului 1 și a cumpărat plante. Cu ce e diferit modul ăsta de lucru față de primarii din ultimii 30 de ani?
- La începutul mandatului, primarul Clotilde Armand a desființat direcția de Cultură. Mi-am imaginat că va găsi o soluție să realizeze măcar un proiect cultural. Nu a realizat".
- „Înțelegem că primarul vrea să ne spună astăzi câți bani a salvat din banii cetățenilor. Aș spune că a salvat prin jeg și mizerie. Asta e realitatea. La Piața Amzei, putem să vedem. A scăzut frecvența spălării (străzii – n.red.) la o dată la 2 luni. Când vă spune că a scăzut costurile, de fapt, a scăzut frecvențele de măturare și spălare. Noi am spus de la început: salubristul nu-și face treaba. Dar trebuie să o demonstrezi clar. Ai Poliția Locală care poate să umărească ce se face pe fiecare stradă în parte. Și cu aia te duci în instanță. (...)
A pierdut în primă instanță toate procesele cu salubristul. Vreo 50 de procese (cu Romprest Service SRL, firma de salubrizare a Sectorului 1 – n.red.). Câte dintre cele 50 se vor întoarce, în etapele următoare de judecată? Vom vedea. Nu știu. În plus, sunt decizii definitive și irevocabile (în faza de executare a popririi – n.red.) pentru plata a peste 50 de milioane de lei penalități pentru întârziere la plata. De unde vor proveni acei bani? Eu sper că din buzunarul doamnei primar, pentru că deciziile dumneaei ne-au adus aici”, a precizat Daniel Ciungu.
În dimineața zilei de luni, 10 octombrie, Primăria Sectorului 1 a anunțat, la ora 8.59, că și Clotilde Armand va ține o conferință de presă, la ora 12.00 (în termen de 3 ore de la momentul lansării anunțului). Accesul va fi permis „jurnaliștilor acreditați pe lângă Primăria Sectorului 1”, potrivit informării instituției.
La această conferință susținută de Clotilde Armand „vor fi prezentate economiile realizate la bugetul local prin reducerea facturilor de salubrizare și cum vor fi folosite aceste sume pentru a veni în sprijinul locuitorilor Sectorului 1 în această iarnă”.