Ciucă recunoaște că plafonarea adaosului la alimente nu funcționează, deși Guvernul deja a prelungit măsura

Ciucă recunoaște că plafonarea adaosului la alimente nu funcționează, deși Guvernul deja a prelungit măsura

Fostul premier Nicolae Ciucă recunoaşte că ordonanţa Guvernului Ciolacu prin care s-a plafonat adaosul comercial la unele alimente nu funcţionează, deşi perioada ei de aplicare, precum şi lista de produse tocmai au fost extinse.

„În perioada in care am fost prim-ministru, au fost câteva momente care au elevat, au sărit preţurile foarte mult la carburant, la produsele lactate, la ulei, ajunsese la un moment dat să nu se mai găsească. Au fost temerile acelea generate de situaţia din Ucraina, plus inflaţia, plus criza energetică şi aşa mai departe. Şi am căutat soluţii şi atunci am avut întâlniri cu toţi jucătorii din piaţă.

ADVERTISING

După toate discuţiile şi după o convingere proprie, impunerea unor astfel de plafoane nu funcţionează tot timpul, pentru că atunci când discuţi cu un retailer poate să se angajeze să menţină sau să reducă preţul pe o anumită gamă de produse, dar poate să o joace din creşterea preţurilor la celelalte produse, pentru că, dacă ar fi să urmărim şi sa vedem care sunt efectele, ar trebui să înţelegem că la nivelul retailerului se produce o plafonare a profitului, o scădere a profitului”, a explicat liderul PNL, la Prima News.

ADVERTISING

El a fost întrebat dacă i-a spus lui Marcel Ciolacu că nu este de acord cu această propunere.

„Foarte onest am discutat. Se venise atunci cu o idee să se aplice pe termen mai mare. Am discutat de şase luni şi la sfârşit am insistat şi l-am rugat pe premier să folosească un proiect pilot, să vedem dacă funcţionează pe trei luni, cum funcţionează şi aşa s-a şi aplicat şi a fost aplicată trei luni. Acum s-a extins cu încă trei luni şi s-a lărgit şi gama de produse, doar că am putut să constatăm cu toţii că nu funcţionează aşa şi, din discuţiile pe care le-am avut cu producătorii, a rezultat foarte clar că practic astfel de măsuri se răsfrâng la nivelul lor, pentru că ei sunt cei care generează preţul”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.

ADVERTISING

Liderul PNL a fost întrebat de ce dacă s-a insistat în continuare cu acest proiect.

„Pentru că s-a lăsat impresia că funcţionează”, a replicat Ciucă.

Întrebat cine a lăsat această impresie, Nicolae Ciucă a răspuns: „La nivelul celor cu care s-a discutat, la nivelul retailerilor… “

Moderatorul a afirmat că Guvernul se minte singur.

„Nu se minte singur pentru că nu poate să se mintă singur. Este vorba de dialog. Vă rog să mă credeţi că în toată această administrare a oricărei situaţii de la nivel guvernamental sunt păreri pro şi păreri contra şi în funcţie de context se generează o anumită decizie. La vremea respectivă probabil că cei care au zis că funcţionează au influenţat şi decizia”,  a declarat Ciucă.

Pe 17 octombrie, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că măsura plafonării adaosului comercial va fi prelungită cu trei luni, până la sfârşitul lunii ianuarie 2024. Va fi extinsă şi lista alimentelor cu adaosul comercial plafonat şi va include şi orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇