Certificatele digitale de vaccinare nu sunt o soluţie sigură, iar procurarea unuia falsificat e o joacă de copii chiar şi în Germania

Certificatele digitale de vaccinare nu sunt o soluţie sigură, iar procurarea unuia falsificat e o joacă de copii chiar şi în Germania

Reguli mai stricte amplifică presiunile în vederea vaccinării contra Covid-19. Dar şi tentaţia de a procura o adeverinţă de vaccinare falsificată. Mai ales că nu e deloc dificil.

Poliţia a descoperit la nivel european mai multe reţele care falsifică adeverinţe de vaccinare. Acestea înscriu aşa-numite vaccinări antiCovid în certificate de vaccinare sau eliberează certificate digitale corespunzătoare pentru eliberarea aşa-numitului paşaport verde. Certificatul este considerat dovada că posesorul este însănătoşit, vaccinat sau a fost recent testat negativ.

Dar în ciuda succesului organelor de anchetă, procurarea unui certificat de vaccinare falsificat este în continuare o joacă de copii. Poliţia anunţă o cifră în creştere a falsurilor confiscate.

În octombrie, presa europeană a scris pe larg despre certificate de vaccinare falsificate. Eliberate, de exemplu, pe numele lui Adolf Hitler, născut pe 1 ianuarie 1990, pe numele lui Spongebob sau Mickey Mouse.

ADVERTISING

"Probabil falsificatorii au eliberat aceste certificate, pentru a le demonstra potenţialilor clienţi că sunt în stare să genereze astfel de certificate", spune Hanno Böck, care cercetează fenomenul pentru platforma de ştiri IT "golem.de".

Certificatele digitale nu sunt o soluţie sigură

Certificatele digitale sunt valabile în UE, dar şi în state asociate cum ar fi Elveţia sau Norvegia.

Prin introducerea lor s-a dorit între altele eliminarea posibilităţii de falsificare a adeverinţelor scrise, cum este carneţelul galben de vaccinare (în Germania), fiindcă acest lucru este extrem de simplu.

Dar certificatele digitale pe numele lui Mickey Mouse şi al celorlalţi arată că nici certificatele digitale nu sunt sută la sută sigure.

adeverinta-vaccinare
Foto: DW

Pentru Matthias Marx acest lucru era previzibil.

"Pe mine mă surprinde mai ales surpriza pe care acest caz pare s-o provoace", a declarat el pentru DW.

ADVERTISING

Marx este membru al Chaos Computer Club (CCC) şi co-autor al unei informări pe această temă, realizată de această asociaţie de hackeri la mijlocul lunii mai pentru Comisia de Sănătate din Bundestag, când se discuta despre introducerea paşaportului verde.

CCC le atrăgea atenţia deputaţilor la vremea respectivă că şi o criptare imposibil de falsificat nu poate împiedica falsificarea unor certificate.

De exemplu, atunci când sistemul nu este suficient de bine protejat în faţa accesului unor persoane neautorizate sau când chiar persoane autorizate comit fraude (cum e cazul României).

Sistemele IT nu sunt mai sigure decât userii lor

Potrivit investigaţiei realizate de Böck pentru "golem.de", majoritatea certificatelor de vaccinare eliberate pe numele lui Mickey Mouse şi compania provin din Ministerul Sănătăţii al Macedoniei de Nord, ale cărui certificate sunt valabile şi în statele UE.

ADVERTISING

Dar în circulaţie sunt şi certificate false care provin din state ale UE, cum ar fi Germania, Franţa sau Polonia.

Majoritatea codurilor au fost generate, potrivit lui Böck, prin interfeţe online controlate, deci pagini de web prin care useri autorizaţi, de exemplu, farmacişti sau personal medical, eliberează certificate digitale de vaccinare sau paşapoarte de vaccinare.

Operatorii acestor interfeţe sunt autorităţile emitente oficiale, în Germania fiind vorba de Institutul Robert Koch.

Böck spune că unele pagini nu sunt nici măcar protejate printr-o parolă. "Astăzi dimineaţă m-am uitat încă o dată", a declarat el pentru DW pe 3 noiembrie.

"În cazul a două state nemembre ale UE încă este aşa, restul au luat între timp unele măsuri de siguranţă."

El a adăugat că nu spune despre ce ţări este vorba până nu trece pericolul, pentru a nu înlesni alte falsificări. Dar este foarte simplu: "cine găseşte paginile poate să elibereze un certificat de vaccinare completând un formular online", a explicat el.

Falsuri comise de personal autorizat

Un alt factor de risc este personalul autorizat.

Potrivit poliţiei germane, majoritatea indiciilor privind adeverinţe de vaccinare falsificate din hârtie provin din farmacii, fiindcă acolo clienţii prezintă hârtiile falsificate pentru a intra în posesia unui certificat digital.

Pe de altă parte, falsurile bine executate sunt greu de deosebit de înscrisurile autentice, astfel încât este posibil ca farmaciile să ajute, fără să vrea, la digitalizarea adeverinţelor de vaccinare falsificate.

Marx consideră însă că nu toate persoanele autorizate sunt la fel de motivate în privinţa depistării falsurilor.

"Şi între farmacişti şi medici există antivaccinişti şi probabil că unii dintre ei consideră legitimă falsificarea paşapoartelor de vaccinare, obţinând şi venituri suplimentare", a spus el.

La sfârşitul lunii octombrie, poliţia bavareză a făcut între altele o percheziţie la o farmacie pentru a captura o prezumtivă reţea de falsificatori.

Motivaţia pentru falsificare este în creştere

Marx şi ceilalţi membri ai CCC au prevăzut această evoluţie: "Cu cât devin mai severe regulile pentru nevaccinaţi, cu atât aceştia sunt mai tentaţi să-şi procure o adeverinţă falsă. Şi dacă este cerere, atunci apare şi oferta."

Iar motivaţia în acest sens tot creşte. De la sfârşitul lunii august în Germania valabilitatea unui test antigen este de 24 de ore în loc de 48. Şi acesta este obligatoriu pentru a putea merge de exemplu la restaurant, la cinematograf, la concerte sau pentru a putea vizita pe cineva la spital sau la căminul de bătrâni.

În plus, începând din octombrie, testele nu mai sunt gratuite. În unele magazine, cei nevaccinaţi nu mai au acces. În landurile federale Hessa şi Saxonia Inferioară şi magazinele alimentare pot decide să-i ţină pe nevaccinaţi în faţa uşii.

În alte state ale UE viaţa este şi mai limitată fără vaccin antiCovid sau certificat de însănătoşit.

În Italia nimeni nu mai are voie să se ducă la locul de muncă fără paşaport verde. În Franţa anumite categorii profesionale, cum ar fi personalul medical, poliţiştii şi pompierii, nu mai pot lucra decât dacă se vaccinează. Cei care refuză sunt suspendaţi fără a primi salariu.

Se reiau toate certificatele de la zero?

Potrivit Ministerului Federal al Sănătăţii, certificatele false eliberate de Germania pot fi invalidate. Dar ministerul nu a vrut să răspundă la întrebarea DW de ce acest lucru nu s-a întâmplat deja. Astfel, cu certificatul eliberat de Institutul Robert Koch, Mickey Mouse putea încă dovedi pe 3.11 că este vaccinat.

Dar aceasta ar fi din capul locului o soluţie pentru certificatele despre care se ştie că sunt măsluite, şi nu pentru a invalida marea masă a falsurilor. Pentru canalul de ştiri n-tv expertul în materie de securitate Rüdiger Trost a declarat că "există o singură soluţie curată: toate certificatele de vaccinare ar trebui anulate."

În Germania sau Franţa aceasta ar însemna ca zecile de milioane de oameni care s-au vaccinat cu adevărat să solicite un nou certificat. Şi atunci întreaga procedură s-ar relua de la capăt, probabil că şi falsurile. Mai ales dacă autorităţi şi persoane autorizate nu-şi vor schimba comportamentul.

Jan D. Walter


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇