Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță? Ciolacu promite că nu le scoate de tot, ministrul de Finanțe vorbește de o suspendare pe doi ani

Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță? Ciolacu promite că nu le scoate de tot, ministrul de Finanțe vorbește de o suspendare pe doi ani

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri dimineaţă, că este exclus să nu se acorde deloc vouchere de vacanță bugetarilor, conform unor surse guvernamentale citate de Economedia.

Asta după ce ieri Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, spunea că este posibil ca acordarea acestor tichete să fie suspendată doi ani.

"Să se suspende aplicarea şi acordarea de vouchere de vacanţă pentru anul viitor şi 2025. Încă nu s-a luat o decizie finală", a precizat Boloş, pentru Observator.

Un scenariu mai puţin drastic ar fi acordarea vocherelor de vacanţă doar bugetarilor cu salarii mai mici de 8.000 lei net.

ADVERTISING

Tot ministrul de Finanţe anunţa acum 3 zile că voucherele de vacanță vor crește la 1.600 de lei, însă le vor mai primi doar angajaţii de la stat care au salarii de până la 8.000 de lei net pe lună.

Marcel Boloş a fost întrebat de jurnalişti, marţi, de ce valoarea voucherelor de vacanţă creşte şi a spus că era necesar pentru că vor fi impozitate cu 10% pentru contribuția la sănătate.

“Pentru ca să menţinem valoarea, fiindcă ele vor fi incluse în baza de impozitare a CASS-ului, deci se va plăti contribuţia la asigurările sociale de sănătate şi să avem aceiaşi bani pentru cei care urmează să primească, să nu fie afectaţi, pe de o parte, pe altă parte, există şi pragul de venit de 8.000 de lei net pentru a proteja pe cei care sunt cu venituri mici şi a avea o anumită chibzuinţă în folosirea banilor pentru voucherele de vacanţă”, a explicat ministrul Finanțelor

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În august, Marcel Ciolacu a cerut „echitate socială”, iar bugetarii care câştigă peste 2.000 de euro nu pot „să stea cu mâna întinsă la vouchere de vacanță”.

Surse guvernamentale arată că este o propunere de lucru transformarea tichetelor de masă în bani.

Impactul direct al eliminării/suspendării voucherelor de vacanţă sau acordarea alternativă a banilor va determina o scădere cu 35 – 50% a încasărilor din turismul intern, a avertizat joi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇