Ce s-a întâmplat cu revoluția afișajului stradal promisă de Ciucu. De ce sunt încă vitrine și firme luminoase stridente, în Sectorul 6

Ce s-a întâmplat cu revoluția afișajului stradal promisă de Ciucu. De ce sunt încă vitrine și firme luminoase stridente, în Sectorul 6

Deși a trecut aproape un an de când Consiliul Local al Sectorului 6 a adoptat reguli noi de afișaj stradal, încă mai sunt firme luminoase țipătoare, dar și copertine și vitrine care arată rău.

Ciprian Ciucu a anunțat încă din luna mai 2022 proiectul „schimbării la față” a Sectorului 6 prin stabilirea unor norme clare de afișaj pentru firme.

„Regulamentul se referă la tot ce înseamnă afișaj: firme, copertine și vitrine, spre exemplu. La acest moment, toate țipă la tine. Sunt deranjante. Arată ca într-un oraș din Africa Centrală sau din vreo zonă subsahariană (...)

Mă și mir că, în 30 de ani de la Revoluție, nu s-a preocupat nimeni de aceste aspecte. La Oradea o să vedeți că s-a preocupat. La Cluj și la Timișoara s-au preocupat. Dar nu la București”, spunea Ciucu, în anul 2022.

ADVERTISING

A trecut un an, în care regulamentul a fost pus în dezbatere publică și modificat. Apoi – în cele din urmă – a fost adoptat de Consiliul Local al Sectorului 6, pe 28 martie 2023.

Și cu toate că a mai trecut încă aproape un an de atunci, rezultatele nu se văd pe scară largă. Încă sunt multe vitrine care arată rău, copertine țipător colorate și firme luminoase stridente, în Sectorul 6.

Invitat la podcastul Citizen, primarul Ciprian Ciucu a explicat de ce rezultatele nu se văd, încă, la scară mare.

„Această revoluție nu este, de fapt, o revoluție. Este tot o abordare incrementală (pas cu pas – n.red.). În sensul că, de acum un an, de când s-a votat regulamentul pe care l-am propus, tot ce se autorizează se autorizează în limitele stabilite prin acel regulament.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nu am mers cu enforcing până în acest moment (către firmele care aveau deja afișaj stradal autorizat înainte de primăvara lui 2023 – n.red.). Am preferat această abordare incrementală.

Acuma, oamenii noștri de la Urbanism se uită și la asta. Și nu mai autorizează niciun fel de reclamă sau de firmă, dacă nu este în parametrii votați de Consiliul Local. Ceilalți se vor elimina natural și – când vor avea nevoie din nou de autorizare – vor face modificările”, a precizat Ciprian Ciucu.

ADVERTISING

Printre altele, regulamentul adoptat de Consiliul Local al Sectorului 6 prevede că:

  • vitrina unui spațiu comercial nu poate fi acoperită integral, nici măcar cu autocolant (cum se întâmplă acum în cazul multor magazine)
  • comercianții nu au voie să inscripționeze vitrina decât în procent de maxim 25%. Iar pentru anumite informații se poate face doar cu alb.
  • firmele amplasate pe orizontală nu mai pot depăși 25% din înălțimea vitrinei. Lungimea firmei va fi, de regulă, între 33 și 50% din cea a vitrinei (sau fațadei pe care este montată)
  • nu se pot amplasa firme din materiale fără rezistență (pânză, poliplan, carton), iar spațiile comerciale aflate la arterele principale vor putea afișa doar casete luminoase sau litere volumetrice
  • firmele care se amplasează la parter, paralel cu fațada unei clădiri, vor avea o grosime maximă de 0,25 metri
  • copertinele inscripționate vor fi ridicate la minim 2,5 metri de la nivelul trotuarului
  • firmele poziționate în consolă trebuie să respecte noi dimensiuni și reguli
  • firmele publicitare se vor alcătui doar cu respectarea unor reguli. Se limitează numărul de elemente grafice folosite pe aceeași firmă, dar și numărul de font-uri și numărul de culori
  • intensitatea panourilor luminoase trebuie redusă, pe durata nopții, la 35% (ca să nu le creeze probleme șoferilor care conduc în apropiere).

Urmărește, mai jos, întreaga discuție de podcast, în format video, pe Youtube:

Cum se iau deciziile grele la primărie? Un dialog incomod cu primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu

Hai cu noi! Unde ne găsești ca să discutăm despre oameni și orașe

Dacă vrei să descoperi mai multe despre cum își schimbă oamenii orașul în bine și dacă te gândești să formezi sau să faci și tu parte dintr-o astfel de comunitate, atunci hai să ținem aproape!

Dă-ne Like și Subscribe pe canalul nostru de Youtube. Pe lângă interviurile Citizen, vei găsi acolo și alt conținut interesant despre oameni și orașe. Iar în secțiunea Comunitate, ne vom întâlni ca să discutăm. Părerea ta contează pentru noi! Lasă-ne comentarii și spune ce ți-a plăcut la Citizen și ce nu, dar și ce ai vrea să vezi!

Așa o să învățăm împreună cum să facem orașul pe care-l vrem!

Transcriptul podcastului a fost realizat cu aplicația Vatis Tech


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇