Caz de sclavie în Giurgiu: Bolnavi, ținuți flămânzi și în mizerie, puși să muncească fără plată

Caz de sclavie în Giurgiu: Bolnavi, ținuți flămânzi și în mizerie, puși să muncească fără plată

Procurorii investighează un caz de sclavie modernă, descoperit în Giurgiu.

Un bărbat de 70 de ani și fiul său ar fi racolat persoane vulnerabile, cu handicap mintal, pe care le-ar fi pus să muncească din greu fără să le plătească. Victimele erau ținute cu forța în condiții jalnice, fără mâncare și fără medicamentele de care aveau nevoie.

Din 2021 până în prezent, cei doi asistaţi social ar fi adăpostit într-o anexă, în condiții improprii, șase persoane pe care le-ar fi exploatat prin muncă.

Procurorii DIICOT și polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate București au făcut, marți, o percheziție în acest caz de trafic de persoane.

ADVERTISING

Persoanele ţinute într-un soi de sclavie erau supuse la muncă fizică, profitând de imposibilitatea acestora de a se apăra sau de a-și exprima voința, cauzată de afecțiunile fizice și psihice grave de care sufereau, precum și de lipsa mijloacelor de subzistență, arată DIICOT, într-un comunicat.

Suspecții ar fi reținut documentele persoanelor vătămate, pentru a le împiedica să plece și le-au obligat să presteze diferite activități în gospodărie, fără a fi plătite și fără a li se asigura măcar hrana zilnică necesară, un adăpost corespunzător și condiții minime de igienă.

ADVERTISING

Autoritățile locale știau de existența acestor muncitori, dar susțin că nu au văzut nimic suspect, deşi un tânăr a murit.

„Cred că anul trecut, era o zi destul de călduroasă și din câte am înțeles a făcut infarct și a murit. Domnișoară, mie mi-a transmis că este cioban și s-a cazat la ei, l-a angajat, locuiește pur și simplu la familia Dumitrache”, spune primarul Marin Ion al localității Gostinari, la ProTV.

În urma percheziției de marți, două dintre persoanele vătămate au fost găsite adăpostite în condiții precare de igienă și având probleme evidente de sănătate, de natură fizică și psihică.

ADVERTISING

De asemenea, au fost ridicate înscrisuri de interes pentru cauză, inclusiv acte de identitate ale altor persoane vătămate, precum și alte mijloace de probă.

Audierile în acest caz au loc la sediul central al DIICOT.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇