Fosta soție a lui Tișe a murit de malarie. Și la București s-a înregistrat alt deces. Rafila: Avem 25-35 de cazuri în fiecare an

Fosta soție a lui Tișe a murit de malarie. Și la București s-a înregistrat alt deces. Rafila: Avem 25-35 de cazuri în fiecare an

Camelia Tişe, fosta soţie a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a murit de malarie. Iar afecţiunea a mai ucis un român, internat la Bucureşti. Avem cam 25-35 de cazuri în fiecare an, spune ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Totuşi, boala nu se transmite în ţara noastră, ci este mereu importată de turiştii care merg fără protecţie în ţările exotice unde bântuie ţânţarul anofel.

Poliţiştii din Cluj, care au deschis o anchetă după ce Camelia Tişe a fost găsită moartă în locuinţa sa, au concluzionat că moartea nu a fost violentă şi nu au fost identificate elemente care să indice posibilitatea unui act de agresiune.

ADVERTISING

Camelia Tişe a murit în urma insuficienţei multiple de organe, a sepsis-ului şi a unei forme severe de infecţie parazitară cu Plasmodium malariae.

Presa a relatat că, recent, ea a călătorit în Zanzibar.

Potrivit IPJ Cluj, în vederea elucidării cu exactitate a circumstanţelor şi a cauzelor exacte care au condus la deces, este necesară finalizarea raportului de expertiză medico-legală.

Un deces la spitalul Victor Babeş din Bucureşti

Și în București a fost raportat marți un deces al unui bărbat internat cu malarie la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”.

ADVERTISING

Ca și în cazul Cameliei Tișe, și acesta a contractat infecția în timpul călătoriei în Zanzibar.

Potrivit reprezentanţilor spitalului, bărbatul de 54 de ani cu malarie care era internat în stare gravă a murit zilele trecute.

Mai mult, medicii au declarat că în ultimele 24 de ore, la acest spital, au mai ajuns doi pacienţi cu malarie, tot după călătorii în Zanzibar.

Rafila: În România se înregistrează anual între 25 şi 35 de cazuri de malarie

În România se înregistrează anual între 25 şi 35 de cazuri de malarie, toate de "import", a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a recomandat celor care călătoresc în zone tropicale şi ecuatoriale să consulte date de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, de la Direcţiile de sănătate publică, de la un medic epidemiolog, infecţionist sau de familie pentru a vedea ce este necesar pentru prevenirea bolilor care pot apărea în ţările vizitate.

ADVERTISING

Rafila a adăugat că în ţara noastră nu se transmite malaria.

"Noi avem în fiecare an undeva în jur de 25 - 35 de cazuri de malarie să îi spunem de import, pentru că persoanele se infectează în afara României.

În România nu se transmite malaria, dar consecinţele sunt serioase. În acest an, am avut deja nouă cazuri soldate cu două decese şi recomandarea este ca, mai ales după întoarcerea dintr-o călătorie de acest gen, într-o ţară din regiunea tropicală sau ecuatorială, apariţia unei boli febrile indică prezentarea imediată la medicul de familie sau la cel de boli infecţioase pentru evaluarea situaţiei", a explicat ministrul, pentru Agerpres.

Malaria se manifestă cu febră înaltă, frisoane, simptome care pot "mima" o infecţie bacteriană sau virală.

Ministerul Sănătăţii a transmis, săptămâna trecută, un apel către turiştii români care se deplasează în zone tropicale, să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei.

Malaria este o boală infecţioasă care se transmite prin înţepătura de ţânţar (specia Anopheles), iar profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice şi protecţie împotriva înţepăturilor de ţânţari.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇