Când se vor încălzi caloriferele, în București? Cine decide și ce spune legea

Când se vor încălzi caloriferele, în București? Cine decide și ce spune legea

Mai mulți bucureșteni s-au plâns, luni și marți, pe rețelele de socializare, că e frig în apartamente. De fapt, nu e chiar frig, dar nici chiar confortabil nu mai este!

Așa se întâmplă în fiecare toamnă, cu câteva zile înainte să se înfierbânte caloriferele!

Doar că în acest an – din cauza restricțiilor cauzate de pandemie – numărul celor care au de suferit e mai mare. Iar parte dintre cei care stau acasă sunt copiii care fac școală online și bolnavii aflați în izolare.

Când dă Termoenergetica SA drumul la căldură? Iată ce am reușit să aflăm.

Două sunt companiile care trebuie să lucreze ca apa fierbinte să ajungă în caloriferele noastre.

ADVERTISING

Una este ELCEN, care administrează cele mai mari patru centrale electrice de termoficare (CET) din București. Aceste CET-uri - alături de altele mai mici, de sector sau private - produc energia termică pentru oraș.

A doua companie care trebuie să lucreze este Termoenergetica SA, care administrează circa 1.000 de puncte termice și uriașa rețea de conducte de apă fierbinte din subteranele Capitalei.

Această companie municipală se ocupă de distribuția și furnizarea de agent termic pentru circa 500.000 de consumatori din București (blocuri, case, sedii de instituții etc).

ADVERTISING

Administratorul special al ELCEN, Claudiu Crețu, a declarat pentru SpotMedia.ro că societatea pe care o conduce este gata să treacă deja la regimul de iarnă și să livreze apa fierbinte la parametrii ceruți de Termoenergetica SA.

Mai lipsește ca Termoenergetica să ceară acest lucru de la ELCEN.

Hotătârea de Guvern 337/2018 obligă Termoenergetica să înceapă furnizarea de agent termic imediat ce temperaturile medii - măsurate între orele 20.00 și 6.00 - scad la 10 grade Celsius sau mai puțin, pentru 3 nopți consecutive.

Din informațiile SpotMedia.ro, în ultimele două nopți, temperaturile medii au scăzut ușor sub pragul de 10 grade Celsius. E posibil să se întâmple la fel și în noaptea care vine.

ADVERTISING

Dar apoi se va încălzi și - potrivit informațiilor Administrației Naționale de Meteorologie - e de așteptat ca temperaturile medii din timpul nopții să mai crească un pic.

Asta nu înseamnă că va mai fi cald noaptea, ci doar că nu se va mai atinge o medie sub 10 grade Celsius!

În aceste condiții, întrebarea este ce ar trebui să facă Termoenergetica SA astfel încât bucureștenilor să le fie bine? Să înfierbânte deja caloriferele sau să mai aștepte?

Conducerea companiei municipale nu a răspuns întrebărilor SpotMedia.ro până la momentul publicării acestui text.

Mihai Mereuță - președintele Ligii Habitat, din care fac parte circa 15.000 de asociații de proprietari din 31 de județe - spune, însă, că soluția este, de fapt, destul de simplă.

”În lege e prevăzut că de la temperatura medie de 10 grade Celsius compania de furnizare (Termoenergetica SA - n.red) este obligată să înceapă furnizarea de energie termică.

Dar compania poate furniza energia termică și înainte ca temperaturile să scadă la nivelul prevăzut în lege. Și o poate face la cererea asociațiilor de proprietari.

Fiecare asociație de proprietari are, în subsol, vană. Cele care vor energie termică deschid vanele, consumă și plătesc. Iar celelalte, care nu vor, nu deschid vanele. Normal ar fi să avem această posibilitate de a alege.

Legea permite aceste lucruri. Ba mai mult, e în interesul companiei de furnizare să vândă energie termică. Vara când nu asigură decât apa caldă de consum, situația financiară a societății de furnizare e foarte grea.

Deci e în interesul tuturor să înceapă furnizarea cât mai repede”, a declarat Mihai Mereuță pentru SpotMedia.ro.

Întrebarea este: vor rezista conductele magistrale și în această iarnă? Sau vor pocni pe toate părțile și vor lăsa oameni în frig? Rămâne să aflăm.

L-am întrebat și viitorul primar general al Capitalei, Nicușor Dan, care apreciază că ar fi cea mai bună măsură pe care ar putea-o lua Termoenergetica SA, în acest moment.

Până la ora publicării acestui text, Nicușor Dan nu a răspuns întrebărilor adresate de SpotMedia.ro.

Citește:

Mii de bucureșteni n-au apă caldă, în plină pandemie! Când s-ar putea rezolva problema


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇