București 2020: Ce soluții au oamenii care îngheață de frig în apartamente și fac duș cu ibricul

București 2020, oamenii îngheață în apartamente, se spală la ibric, se anunță unul pe celălalt când a venit apa caldă și consemnează o victorie personală dacă un duș se finalizează cu o repriză de balsam bine clătit. În România, la 31 de ani de la căderea lui Ceaușescu, scriem despre alternative la lighean și ibric.
București 2020: Ce soluții au oamenii care îngheață de frig în apartamente și fac duș cu ibricul

Până să repare administrația lui Nicușor Dan rețeaua de termoficare din Capitală, ne așteaptă cel puțin încă o iarnă grea, cu multe conducte sparte, cu calorifere reci și apă caldă pe sponci.

Așa că bucureștenii care nu vor nici să înghețe în apartamente și nici să se îmbăieze doar cu ligheanul și cu ibricul până la primăvară trebuie să se descurce singuri.

Greu n-ar fi, pentrumijloace alternative de încălzire a locuinței și a apei menajere se găsesc din belșug, pe Internet. Doar că nu sunt toate accesibile și nici ușor de instalat în casă.

SpotMedia.ro vă prezintă pe larg aceste soluții, cu avantajele și dezavantajele lor. Cu mențiunea că nu ne-am imaginat și nu ne-am dorit să scriem un astfel de articol în România, în anul 2020.

Dar să ne adaptăm și să fim practici, pentru a trece cu bine și de această iarnă.

Înainte de toate, de folos ar fi să stabiliți clar ce urmează să încălziți: doar apă pentru duș sau și aerul din locuință? În funcție de răspuns și de puterea de încălzire care vă este necesară, puteți decide ce merită cumpărat.

Spre exemplu, ca să scăpați definitiv de grija încălzirii, v-ați putea monta o centrală termică de apartament, alimentată cu gaz sau curent electric.

ADVERTISING

Doar că n-o puteți monta acum, ci abia de la primăvară. Motivul: ca să vă puneți centrală de apartament (indiferent de combustibilul cu care o alimentați), trebuie mai întâi să vă debranșați de la rețeaua centralizată de termoficare administrată de Compania Municipală Termoenergetica SA. Iar compania permite debranșările abia după 15 aprilie.

Ulterior, va trebui să întocmiți un morman de documente care să vă permită să vă debranșați, să creați un nou circuit de alimentare și să montați centrala. Nu e ușor și nici nu se rezolvă de pe o zi pe alta.

Costurile sunt și ele desturi de mari, depășind în unele cazuri 10.000 de lei.

Pe măsură ce se va apropia momentul în care se reiau debranșările, vom reveni cu amânunte.

Până atunci, vă relatăm pe larg despre dispozitivele pentru încălzit apa și locuința pe care le puteți folosi chiar din această iarnă.

Începem astăzi cu dispozitivele folosite pentru încălzire apei.

Ce e încălzitorul instant, cât costă, cum se montează și cât curent consumă

Cele mai multe dintre încălzitoarele instant funcționează cu energie electrică. Ceea ce fac aceste dispozitive este să încălzească apa cu ajutorul unei rezistențe.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Există modele de baterii sanitare care au în componență un încălzitor instant. Aceste baterii se alimentează la priză (printr-un cablu de circa un metru lungime, cu ștecher - n.red.). Iar atunci când au activată funcția de încălzire, înfierbântă apa.

De regulă, astfel de dispozitive instant încălzesc cam 2,5 litri de apă pe minut. Cu cât jetul de apă care curge la robinet e mai redus, cu atât temperatura apei e mai ridicată. Dar chiar și așa, pot apărea variații mari de temperatură.

Astfel de baterii cu încălzitor instant costă între 100 - 500 lei și au o putere de 2.000 - 3.000 W (sau 2-3 kW). Asta înseamnă că pentru câteva dușuri rapide s-ar duce câțiva kilowați.

Prețul per kilowatt - și deci costurile finale ale folosirii unui astfel de instant - depind de contractul pe care îl aveți deja cu furnizorul de curent.

Un mare neajuns al celor mai multe încălzitoare instant de acest tip este că au o singură intrare pentru apă. Cu alte cuvinte, prin ele trece doar apă rece care, prin aprinderea rezistenței, se poate încălzi. Dar nu puteți folosi și apa caldă din rețeaua publică, în cazul în care Termoenergetica SA reia furnizarea.

ADVERTISING

O soluție poate fi să montați un astfel de încălzitor pentru perioadele în care nu aveți apă caldă. Ulterior, când vine apa caldă din rețea, îl puteți demonta și înlocui cu bateria clasică, fără încălzitor instant.

Există și câteva dezavantaje reclamate de cei mai mulți dintre utilizatori: debitul apei încălzite e destul de mic.

Temperatura apei variază. Și de multe ori, ca să nu aveți probleme cu rețeaua electrică (mai ales dacă e mai veche), ar putea fi nevoie să opriți mașina de spălat sau aerul condiționat, atunci când folosiți acest tip de încălzitor instant.

Există, însă, și o variantă ceva mai confortabilă: încălzitoarele de mai mari dimensiuni, care se montează pe perete, în apropierea chiuvetei sau a căzii.

Printr-un sistem de racorduri flexibile și robineți, acestea pot fi montate în așa fel încât să le puteți folosi doar atunci când Termoenergetica SA nu dă apă caldă.

Mai exact, racordurile și robineții au scopul de a crea un circuit prin care să fie direcționată parte din apa rece prin încălzitorul instant și mai departe, spre robinetul de apă caldă.

Când vine apa caldă de la Termoenergetica, cu ajutorul unuia dintre robineți, circuitul care duce apa prin încălzitorul instant poate fi închis și separat de restul traseului format din conducte și racorduri.

Acest tip de instant are putere mai mare decât au bateriile sanitare cu încălzitor. Dar asta înseamnă și că va avea nevoie de un circuit separat de alimentare cu energie electrică. Și că va consuma chiar și de aproape două ori mai mult curent decât o baterie cu încălzitor.

La aceste încălzitoare instant de putere mai mare, pentru un duș cu apă fierbinte de un sfert de oră poate să fie nevoie de până la 2 kW.

Pentru o familie cu 4 membri care fac fiecare câte 2 dușuri pe zi, asta înseamnă un consum de peste 400 de kW pe lună doar pentru folosirea încălzitorului instant.

Fără încălzitor, o astfel de familie care locuiește într-un apartament cu două camere s-ar putea descurca și cu doar 200 de KW pe lună.

În cele din urmă, mai există și încălzitoare instant alimentate cu gaz. Dar acestea sunt voluminoase, atingând aproape dimensiunile unei centrale termice cu condesație.

Prețurile unui astfel de încălzitor instant de mari dimensiuni pleacă de pe la 460 de lei și ajung la aproape 2.000 de lei. Dar la aceste sume se adaugă costurile realizării unui circuit de alimentare cu gaz.

În plus, acest circuit nu se poate realiza oricum, ci doar în baza unei documentații și de către societăți specializate în astfel de lucrări.

Una peste alta, încălzitorul instant cu gaz pare util mai degrabă în zone în care nu există rețea de încălzire și apă caldă decât în București, unde există posibilitatea reparării sistemului centralizat de termoficare.

Sunt boilerele soluția la criza apei calde?

Spre deosebire de încălzitoarele despre care am vorbit până acum, boilerele electrice nu încălzesc apa instant.

Dimpotrivă, au rezevoare în care stochează apă. Și atâta vreme cât sunt conectate la o sursă de curent, boilerele mențin temperatură apei depozitate în rezervor la nivelul setat de proprietar. Dar ca să mențină temperatura apei, consumă curent.

Pentru spălat vase vă este suficient un boiler de 10 litri. Costă până în 300 de lei și se poate monta sub chiveta din bucătărie spre exemplu. Poate fi conectat la instalația sanitară, ca să aveți apă caldă pentru spălat vase.

Problema este că, după ce ați consumat cei 10 litri de apă caldă din rezervor, trebuie să mai așteptați vreo 20 de minute până ca o nouă cantitate de apă să se înfierbânte.

Pentru duș, ar fi nevoie de un boiler mai mare, cu capacitate de 80 - 100 de litri (pentru comparație, o cadă de dimensiuni medii are o capacitate de aproximativ 200 de litri de apă).

La majoritatea modelelor de boiler electric, odată golit rezervorul, e nevoie de cel puțin 2 ore ca încă 80-100 de litri de apă să se încălzească.

Seasonal hot water shutdown
Boiler pentru încălzit apa pentru duș. Foto: Hepta.ro

Consumul de curent la un astfel de boiler poate ajunge la circa 10 kW pe zi. Dar, evident, totul depinde de cât de intens e utilizat și de cât de multă apă trebuie să încălzească.

Puterea boilerului e mai mică, în comparație cu încălzitoarele instant de perete.

De exemplu, un boiler de 80-100 de litri poate funcționa fără probleme la doar 2.000 de W (spre deosebire de 5.000 W, cât poate avea un încălzitor instant de perete). Dar chiar dacă puterea e mai mică, ideal ar fi să instalați, totuși, un circuit electric separat și pentru boiler.

Avantajul boilerului electric este că temperatura apei - atât cât e în rezervor - este constantă.

Dezavantajul este că boilerul e voluminos și se montează mai greu, fiind nevoie de un sistem rezistent de prindere în perete. În plus, e nevoie și de o instalație sanitară specială pentru a-l conecta la conductele din casă.

Prețurile boilerelor de 80-100 de litri încep de pe la 470 de lei și ajung până aproape de 2.000 de lei.

Unele dintre modelele noi pot fi controlate și online, cu ajutorul telefonului mobil. Spre exemplu, puteți seta de la serviciu temperatura apei cu care vreți să faceți duș seara, când ajungeți acasă. Și puteți vedea și cât consumă boilerul, în timp real.

Evident, indiferent ce soluție ați alege, va trebui să o plătiți din buzunar pentru a o instala.

Asta, în timp ce Primăria Capitalei plătește din bani publici ca să țină în funcțiune o rețea veche și ineficientă, prin care nu se poate da apă caldă cum ar trebui.

Să sperăm că va fi ultima iarnă în care Bucureștiul are probleme majore cu alimentarea cu apă caldă şi încălzire. Deși, la cât de prost funcționează sistemul, e greu de crezut că așa va fi.

În zilele care vin, SpotMedia.ro vă va prezenta pe larg și care sunt soluțiile alternative pentru încălzirea locuinței, în cazul în care caloriferele racordate la rețeaua centralizată de termoficare rămân reci și de acum încolo.

Citește:

Criza apei calde şi căldurii din Bucureşti: De ce am rămas în frig, cât mai durează şi ce poate face Nicuşor Dan

Nicușor Dan, noul primar al Capitalei: În 2 ani nu vor mai fi mari probleme cu apa caldă. Cum are de gând să pună 300 km de ţeavă elastică și cum a reacționat Gabriela Firea

Nicușor Dan, despre căldura bucureștenilor: Urmează trei luni cum au fost ultimele două săptămâni


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇