Aproape 200 de bolnavi de cancer au obținut decontarea tratamentului în instanță

Aproape 200 de bolnavi de cancer au obținut decontarea tratamentului în instanță

Tot mai mulți bolnavi de cancer din România dau statul în judecată pentru că nu le compensează tratamentele de care au nevoie.

Medicamentele oncologice sunt foarte scumpe, unele ajungând la zeci de mii de lei, iar cei mai mulți bolnavi nu își permit să le cumpere.

Aproximativ 200 de români au dat statul în judecată și au și câștigat, a declarat la Europa FM Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

„Se face acea trimitere în judecată din ordonanță prezidențială pentru a avea acces la tratament. Casa este obligată să-i ofere rambursare tratamentului respectiv, mai ales la pacienții oncologici.

ADVERTISING

Este o anormalitate pentru că în România nu reușim să ne adaptăm din punct de vedere al accesului la medicamente într-un timp mult mai real și mult mai rapid astfel, încât pacienții să aibă acces la medicamente compensate fără să apeleze la acest sistem de a merge în instanță”, explică președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Potrivit Eurostat, în țara noastră mortalitatea prin cancer este cu 7% mai mare decât media Uniunii Europene.

Cancerul pulmonar se menține drept primă cauză de deces.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇