ANPC a găsit alimente expirate și gândaci la cantina Parlamentului. Aleșii au rămas fără mâncare, pentru o vreme

ANPC a găsit alimente expirate și gândaci la cantina Parlamentului. Aleșii au rămas fără mâncare, pentru o vreme
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a propus oprirea activității pentru o perioadă de cel mult șase luni pentru restaurantul de la Parlament și a dat amenzi de 72.000 de lei, în urma neregulilor constatate de comisarii care au mers joi în control, printre care alimente expirate și gândaci.

Potrivit unui comunicat al ANPC, principalele nereguli constatate în cadrul controlului au vizat:

  • depozitarea produselor alimentare (la inspecția camerei de congelare, s-au identificat produse alimentare care nu respectau lanțul termic, fiind schimbate din refrigerare în congelare
  • produse cu data limită de consum depășită, inclusiv pastrama de vită boierească, pastrama de vită și carne tocată din pulpă de pui)
  • deficiențe la nivelul spațiilor frigorifice și de depozitare. Astfel, spațiul frigorific destinat băuturilor răcoritoare era folosit pentru depozitarea materiilor prime și sosurilor, contrar instrucțiunilor producătorilor privind temperatura (0-4 grade C), iar temperatura măsurată era de peste 6 grade C în timp ce spațiul frigorific de refrigerare a cărnii prezenta temperaturi între 8-11 grade C, mult peste limitele legale
  • pe culoarul de trecere din zona de producție au fost găsite produse (carne de pui în stare de refrigerare) depozitate la temperatura mediului ambiental
  • probleme de igienă și întreținere în condițiile în care pavimentul unității prezenta fisuri și ciobituri, gura de scurgere era descoperită, neigienizată, cu prezența insectelor vii (gândaci de bucătărie)
  • hota unității acumula masiv grăsime arsă și impurități iar sistemul de ventilație era murdar
  • lada congelator prezenta acumulări masive de gheață pe pereți și impurități, iar chederele erau neigienizate și deteriorate
  • ustensilele utilizate în procesul de producție uzate și neprofesionale și tăvi de coacere care prezentau semne avansate de arsuri

În plus, se mai arată în comunicat, la momentul controlului, reprezentanții unității nu au prezentat autorizația de funcționare, documentul de înregistrare sanitar-veterinară, certificatul emis de Direcția de Sănătate Publică și registrul unic de control.

În consecință, s-au aplicat 5 sancțiuni contravenționale în valoare de 72.000 lei, a fost propusă măsura de oprire a activității până la 6 luni și s-a dispus retragerea de pe piață a 286 kg de produse alimentare, în valoare de 15.070 lei, care nu respectau condițiile de siguranță alimentară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇