Angajamentul Guvernului în fața UE: în 4 ani elimină toți sinecuriștii numiți politic din conducerea companiilor de stat

Angajamentul Guvernului în fața UE: în 4 ani elimină toți sinecuriștii numiți politic din conducerea companiilor de stat

Printre angajamentele pe care Guvernul României și le ia față de Bruxelles pentru a accesa banii din PNRR se numără și reformarea companiilor de stat. Unele dintre acestea sunt neperformante, iar altele – deși fac bani – sunt administrate netransparent.

Măsurile asumate de Guvern – și care sunt enumerate într-un document publicat de Hotnews.ro – vizează atât modificări de legislație, cât și schimbări de strategie în conducerea acestor companii din subordinea ministerelor.

Iată principalele măsuri asumate de Guvern:

ADVERTISING
  • modificarea legislației privind guvernanța corporativă. Acesta e un concept care prevede că o companie trebuie condusă de oameni calificați, aleși prin proceduri transparente, nu pe diverse criterii politice sau din interesul celor care recrutează șefii. Tehnic, Guvernul a propus modificarea Legii 111/2016, care prevede cum se aplică guvernanța corporativă.
  • Renunțarea la excepțiile de la legislația de guvernanță corporativă și numirea unor conduceri interimare pentru companiile de stat numai în situații excepționale. Acum, practica e comună, pentru că în acest fel partidele își pot pune la conducerea companiilor proprii oameni, fie și necalificați pentru posturi.
  • la nivelul Secretariatului General al Guvernului (care coordonează el însuși companii de stat netransparente - n.red.) se va crea un grup de lucru care să monitorizeze aplicarea modificărilor.
  • se vor audita companiile de stat
  • grupul de lucru și ministerele vor decide, împreună, cum să restructureze companiile. Se vor propune strategii noi pentru aceste societăți
  • se va stabili un sistem de evalare a performanțelor membrilor Consiliilor de Administrație (CA) ale companiilor de stat
ADVERTISING

Potrivit angajamentelor luate de Guvern la Bruxelles, modificările la legislația privind guvernanța corporativă ar urma să se realizeze până în 2022. Iar în următorii 2 ani vor fi făcute și reformele de management și strategie.

Practic, în 4 ani, toți sinecuriștii numiți politic din conducerile companiilor de stat ar trebui să dispară.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇