Ca să primească bani pentru digitalizarea Finanțelor, Guvernul ar vrea să schimbe felul în care îi taxează pe români

Ca să primească bani pentru digitalizarea Finanțelor, Guvernul ar vrea să schimbe felul în care îi taxează pe români
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pentru a primi finanțare de la Bruxelles pentru digitalizarea Finanțelor, Guvernul se angajează ca până în 2024 să schimbe modul în care îi taxează pe români și să elimine, treptat, o serie de înlesniri fiscale pe care le acordă în prezent.

Jurnaliștii de la Profit.ro au obținut un document pe care Guvernul l-a trimis la Bruxelles, ca parte a documentației prin care solicită banii din PNRR.

Din acest document reiese, printre altele, că Guvernul cere 360 de milioane de euro cu care să digitalizeze și să eficientizeze activitatea Ministerului Finanțelor și a unor structuri din subordinea sa, cum ar fi ANAF și Autoritatea Națională a Vămilor.

ADVERTISING

Dacă primește banii, Guvernul promite să-i folosească pentru a lua o serie de măsuri.

Printre ele se numără unele cu caracter general, cum ar fi ”eficientizarea administrării marilor contribuabili” și ”indentificarea unor zone de distorsiune din care statul să obțină venituri”.

În plus, Guvernul promite și o serie de măsuri care i-ar afecta direct la buzunar pe cei mai mulți dintre români. Printre altele, Guvernul se angajează:

  • să nu mai scadă TVA la alte categorii de produse, în afara celor care deja au această taxă diminuată
  • să taxeze diferit proprietarea pentru persoane fizice și persoane juridice (fără să dea detalii cu privire la diferențele pe care le propune)
  • să elimine parte dintre facilitățile fiscale pe care le acordă în prezent
  • să introducă alte facilități fiscale pentru a descuraja plata cu bani cash
ADVERTISING

Cîțu: Mai întâi vom face o analiză

Florin Cîţu a fost întrebat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, ce pregăteşte mai exact Guvernul pentru eliminarea distorsiunilor pe impozit, pe venit, profit şi proprietăţi, conform unui act apărut în presă.

„Acolo scria excesiv, era vorba de motivaţii excesive. Pentru a şti exact la ce ne referim trebuie să facem o analiză să identificăm care sunt excesivee, aceşti stimuli care sunt peste medie şi apoi vom lua o decizie, acolo punem direcţia în care vrea să meargă această economie”, a precizat premierul.

ADVERTISING

În ultimele săptămâni, informațiile privind angajamentele pe care intenționează să și le asume Guvernul au apărut mai degrabă pe surse. Ministrul Cristian Ghinea a declarat, în repetate rânduri, că deși informațiile din propunerea României pentru PNRR nu sunt secrete, preferă să nu dezvăluie informații din documentele de lucru și din cadrul negocierilor.

Unul dintre motivele invocate de Ghinea a fost că aceste date se pot schimba de la o zi la alta și, în consecință, n-ar ajută prea mult publicul larg.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇