Agenția Spațială Europeană recrutează astronauți, prima dată după 11 ani. Mihai Șora ar fi candidat şi el, dar nu îi permite vârsta

Agenția Spațială Europeană recrutează astronauți, prima dată după 11 ani. Mihai Șora ar fi candidat şi el, dar nu îi permite vârsta

Mihai Șora a anunțat, în maniera specifică plină de umor, că Agenția Spațială Europeană recrutează astronauți, după o pauză de 11 ani, glumind că ar fi candidat, dacă nu exista o limită de vârstă.

„Dragi prieteni, dați-mi voie să vă anunț că Agenția Spațială Europeană a deschis un nou program de recrutare a viitorilor astronauți, primul după 11 ani de tăcere (știut fiind că exigențele sunt mari, locurile – puține).

Procesul de selecție se va desfășura în șase etape și se va întinde până în octombrie 2022, perioadă care include și antrenamentele fizice, inclusiv rotațiile în drăgălașa centrifugă, unde mușchii, neuronii și tot sângele din vene trebuie să poată suporta accelerații până la 9G", a scris Mihai Sora pe Facebook.

ADVERTISING

El a notat și unele cerințe necesare.

"Altminteri, repertoriul obișnuit: 'scândura pilotului', 'abdomenul comandantului', înot, curse cu obstacole și de rezistență, gimnastică și diverse alte probe.

Nu trebuie să rezolvi rubikul 10x10 în cinci secunde, nici să fii maestru internațional la șah, dar e limpede pentru oricine că ai nevoie de o minte clară, anduranță psihică, un bagaj solid de matematică și fizică, masterat în inginerie, medicină, biologie sau altă știință, o poliglotie onorabilă (nu te îngrijora dacă nu știi limba rusă: o vei învăța în timpul pregătirilor, înainte de prima misiune în spațiu).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Și, desigur, cel mai dificil de atins între acestea toate: să fii om", a continuat Mihai Șora.

Filosoful a precizat că prima etapă a selecției se încheie pe 28 mai, „care pică tot într-o vineri, ceea ce mi se pare corect”.

El a publicat și un PDF cu:

Și un video:

Și clipul cu o conferință despre subiect:

L’ESA recrute des astronautes

"Succes tuturor! (Aș fi candidat, se înțelege, dar limita de vârstă este, vai, 50 de ani, așa încât mă voi mulțumi să vă țin pumnii.)

ADVERTISING

P.S. Anunțul nu se adresează, bineînțeles, celor care se agită când aud de ????????????????????????????????: dacă nu poți sta în casă în timpul pandemiei, e greu de crezut că ai putea sta în naveta spațială", a încheiat Mihai Șora mesajul.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro

A.G.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇