Preţurile au explodat, dar salariul mediu a scăzut. Cine câștigă cel mai bine

Preţurile au explodat, dar salariul mediu a scăzut. Cine câștigă cel mai bine

Deşi preţurile continuă să crească accelerat, câştigul salarial mediu net a scăzut în luna mai cu 1% față de aprilie, până la 3.928 de lei, arată datele Institutului Național de Statistică.

Scăderea s-a înregistrat ca urmare a acordării ȋn lunile precedente de prime ocazionale sau a fost cauzată de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (9.178 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.120 de lei).

ADVERTISING

Au existat și creşteri în luna mai ale câştigului salarial mediu net faţă de luna aprilie 2022 în unele domenii.

Ele au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (prime anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite, al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă, în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇