Șef la firmele primăriei (I): Cine le conduce și care sunt salariile. Comparație cu mandatul Gabrielei Firea

Șef la firmele primăriei (I): Cine le conduce și care sunt salariile. Comparație cu mandatul Gabrielei Firea

Primăria Capitalei le asigură, încă, bucureștenilor, bună parte dintre serviciile publice prin intermediul unor societăți înființate de Gabriela Firea și de fosta coaliție PSD-ALDE.

Între timp, respectivele firme edilitare au fost preluate de USR și PNL și – în unele cazuri – au fost restructurate.

spotmedia.ro vă spune pe larg, începând de astăzi, cine conduce aceste societăți, ce fac și câți bani încasează pentru asta.

Începem cu societățile care se ocupă de termoficarea Capitalei.

Compania care se ocupă de termoficare

Cea mai mare dintre societăți este Termoenergetica SA. Începând cu toamna lui 2019, a preluat activitatea fostei Regii Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET), care a intrat în faliment.

Primul director al Termoenergetica SA a fost Alexandru Burghiu, un fin al Gabrielei Firea. Potrivit CV-ului său, Burghiu a absolvit cursurile Facultății de Drept din cadrul Academiei de Poliție și are masterat în Securitate și Apărare Națională la Universitatea Carol I.

ADVERTISING

Înainte să conducă compania de termoficare, a lucrat și ca ofițer specialist la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), dar a fost și consilier de relații externe la Compania Națională de Aeroporturi București (CNAB).

Potrivit celei mai recente declarații de avere de pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI), Burghiu a încasat în 2020, ca director general al Termoenergetica SA, 181.821 de lei net. Adică 15.151 de lei net pe lună.

În plus, Alexandru Burghiu a încasat în 2020 suma de 140.786 de lei (în medie 11.732 de lei net pe lună) din indemnizații de membru în consiliile de administrație de la Compania Municipală Parcuri și Grădini SA și Metrorex SA, dar și ca membru într-o comisie de la Primăria Sectorului 5.

Pe 24 iunie, Burghiu a fost înlocuit în funcție de Claudiu Crețu, susținut de USR și PNL.

Claudiu Crețu a absolvit mai întâi Facultatea de Teologie București. Apoi, a făcut Relații Internaționale, tot la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza (aceeași instituție la care a studiat și Alexandru Burghiu - n.red.).

ADVERTISING

A urmat și un masterat în administrație publică europeană la această Academia de Poliție. Și ulterior a mai făcut un masterat la ASE București.

Potrivit declarației sale de avere, în cele 6 luni și o săptămână de mandat, Crețu a încasat ca director al Termoenergetica SA suma netă de 90.906 de lei. Ceea ce înseamnă că, în medie, Crețu a încasat tot 15.151 de lei pe lună ca director general al Termoenergetica SA, exact cât încasa și Alexandru Burghiu.

Spre deosebire de Burghiu, însă, Crețu nu mai menționează în declarația de avere nicio altă sumă de bani pe care să o fi încasat de la o vreo altă companie de stat sau instituție.

Compania care modernizează rețeaua de conducte din subteranele Bucureștiului

Compania Municipală Energetica Servicii SA se ocupă, în principal, de modernizarea rețelei de conducte de termoficare. Dar a lucrat și la instalațiile electrice ale Arenei Naționale.

ADVERTISING

În 2019, după înființare, la conducerea companiei a fost numită, inițial, Tania Haritonovici. Nici compania municipală și nici Haritonovici însăși, în declarațiile de avere din 2020 și 2021, nu menționează plata vreunei remunerații pentru acest post.

Energetica Servicii SA a preluat activitatea unei alte companii municipale, care fusese înființată ilegal și care s-a radiat. Cel mai probabil, a fost o primă perioadă de tranziție.

Primul director remunerat al Energetica Servicii SA a fost - potrivit situației prezentate pe site-ul companiei - Vasile Mihail Ardenel.

Acesta a absolvit în 1976 Facultatea de Metalurgie, din cadrul Politehnicii București. Ulterior, a urmat mai multe specializări post-universitare.

De-a lungul timpului, a fost inginer, șef de secție și director de departament la mai multe companii: Republica SA, Tubinox și Industrial Proiect.

Ca director al Energetica Servicii SA, de pe 26 ianuarie până pe 23 martie (deci în circa 2 luni de mandat), Vasile Ardenel a încasat suma brută de 89.117 lei. Adică în jur de 26.000 de lei net pe lună. Au fost ultimele două luni de mandat ale lui Vasile Ardenel, așa că nu știm dacă nu cumva suma a inclus și plăți restante (spre exemplu, zile de concediu pe care nu și le luase și care nu i s-au acordat - n.red.).

Ulterior, pe 23 martie, postul de director adjunct a fost preluat de Cristian Anton, fost director de dezvoltare al companiei municipale.

Acesta este inginer mecanic diplomat, absolvent al Politehnicii București. Are masterat în Marketing Strategic la ASE și e doctor în Management (un titlu obținut tot la ASE București).

A fost inițial redactor de publicitate. A fost ulterior agent de vânzări și a ajuns director de vânzări. Potrivit CV-ului său, a fost director general adjunct la RADET, în perioada iulie-decembrie 2017.

A ocupat funcția de director de departament la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitana Bucureşti și director adjunct (de dezvoltare) la Energetica SA (compania municipală desființată și a cărei activitate a fost preluată de Energetica Servicii SA).

Din datele postate într-un meniu destul de dificil de identificat pe site-ul companiei, reiese că de la numire și până la finalul lui iunie 2021 - deci în 3 luni și o săptămână de mandat - Cristian Anton a încasat o sumă brută de 89.986 de lei. În medie, asta înseamnă cam 17.352 de lei pe lună.

În a doua jumătate a anului 2021, Anton a încasat o sumă brută de 162.076 de lei (ceea ce înseamnă în jur de 15.800 de lei net pe lună).

Iar în primele 3 luni din 2022, directorul general al Energetica Servicii SA, Cristian Anton, a primit 89.790 de lei brut. Adică, în medie, 17.509 lei net pe lună.

Mâine, joi, 7 iulie, vorbim despre directorii care răspund despre transportul în comun și parcările publice cu plată din Capitală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇