Varianta Omicron a noului coronavirus a devenit dominantă în Europa (raport ECDC)

Varianta Omicron a noului coronavirus a devenit dominantă în Europa (raport ECDC)

Omicron a devenit varianta dominantă a noului coronavirus în Uniunea Europeană şi în Spaţiul Economic European (SEE), a anunţat vineri Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), informează AFP.

Potrivit ECDC, varianta Omicron, detectată pentru prima dată în Africa de Sud în noiembrie 2021, este în prezent „dominantă în majoritatea ţărilor din UE/SEE, cu o prevalenţă medie de 78%”.

"Tipul de transmitere a variantei Omicron în UE şi SEE a trecut de la comunitar la dominant", au precizat reprezentanţii ECDC, într-un raport săptămânal.

ADVERTISING

Spaţiul Economic European (SEE) include cele 27 de ţări membre ale UE, plus Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

Europa se confruntă în această perioadă cu o recrudescenţă a pandemiei de COVID-19. Numărul infectărilor a crescut cu 9% în ultima săptămână, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat săptămâna trecută că varianta Omicron ar putea să infecteze jumătate din populaţia din regiunea europeană până în luna martie.

Conform OMS, varianta Omicron reprezintă aproape trei sferturi din cazurile de Covid la nivel global.

ADVERTISING

Un număr de 617 cazuri de infectare cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 au fost confirmate în România până în 16 ianuarie, iar dintre acestea 322 au fost în săptămâna 10-16 ianuarie, se arată în raportul publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇