Rata de vaccinare în România cu cel puțin o doză rămâne în continuare la 50%. Cele mai multe persoane vaccinate sunt cele între 40 și 70 de ani, iar cele mai puține sunt cele peste 80 de ani.
Totodată, Bucureștiul se menține pe primul loc cu cea mai mare rată de vaccinare, a declarat joi președintele campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
”Rata de vaccinare cu cel puțin o doză la persoanele de peste 18 ani este de 49,81%.
La cei peste 12 ani rata este de 47,5%, iar din populația totală 41,64%.
Cea mai crescută rată de vaccinare este la grupa de vârstă 40-70 ani - 53%, iar cea mai redusă la cei peste 80 de ani, unde puțin peste un sfert au primit cel puțin o doză.
La categoria de vârstă 12-19 ani rata de vaccinare cu cel puțin o doză este de 16,7%”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Pe primul loc la rata de vaccinare rămâne Bucureștiul, cu 66,7% din populație imunizată.
7 județete au o rată de vaccinare între 50-60%, 24 de județe între 40-50% și 10 județe - 30-40%.
Putem controla valul cauzat de Omicron
Valeriu Gheorghiță a subliniat din nou importanța dozei booster, afirmând că aceasta scade foarte mult rata de spitalizare și deces.
El a precizat că prin vaccinarea cu doza a treia putem controla valul Omicron, în ciuda numărului mare de cazuri zilnice. Potrivit medicului, deși se pot înregistra în continuare multe infectări, pentru că Omicron este mult mai transmisibil, vom avea puține spitalizări și decese.
”După prima schemă riscul de infectare este scăzut, dar se menține protecție mare față de spitalizări. După booster eficacitatea este de 60% în fața infecției și de 90% în primele două luni față de spitalizare și deces.
Prin vaccinarea cu doza a treia putem controla un val cauzat de Omicron, în ciuda numărului mare de cazuri raportate în fiecare zi”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
În momentul de față în România se înregistrează 617 cazuri cu varianta Omicron.