Cea de-a patra doză de vaccin este mai puţin eficientă împotriva Omicron (studiu)

Cea de-a patra doză de vaccin este mai puţin eficientă împotriva Omicron (studiu)

Cea de-a patra doză a unui vaccin antiCovid determină o creştere a numărului de anticorpi până la niveluri mai mari decât cele rezultate în urma administrării dozei a treia, dar nu este suficientă pentru a preveni infectarea cu varianta Omicron.

Acestea sunt rezultatele preliminare ale unui studiu realizat în Israel, informează Reuters.

Medicii de la Sheba Medical Center au administrat cea de-a doua serie de doze "booster" într-un studiu clinic la care au participat angajaţii acestei clinici.

Au fost studiate efectele generate de a patra doză a vaccinului Pfizer asupra unui grup de 154 de persoane într-un interval de două săptămâni, precum şi efectele induse de a patra doză a vaccinului Moderna asupra unui grup de 120 de persoane la o săptămână după inoculare, a declarat Gili Regev-Yochay, directoarea secţiei de boli infecţioase din această clinică israeliană.

Rezultatele au fost comparate cu cele obţinute de la un grup de control, alcătuit din persoane care nu au primit a patra doză de vaccin. Voluntarii din grupul Moderna primiseră anterior trei doze de vaccin Pfizer, au precizat reprezentanţii clinicii.

E primul studiu de acest tip realizat la nivel mondial

A patra doză a acestor vaccinuri antiCovid a dus la o creştere a numărului de anticorpi, "care a fost chiar puţin mai mare decât cea obţinută după a treia doză", a dezvăluit Gili Regev-Yochay.

"Totuşi, probabil că acest nivel nu este suficient pentru Omicron", a declarat ea în faţa reporterilor.

"Ştim până acum că nivelul de anticorpi de care este nevoie pentru a obţine protecţie şi pentru a nu ne infecta cu Omicron este probabil prea ridicat pentru acest vaccin, chiar dacă vorbim despre un vaccin foarte bun", a adăugat cercetătoarea israeliană.

Rezultatele studiului, despre care reprezentanţii spitalului au spus că este primul de acest tip realizat la nivel mondial ce priveşte a patra inoculare într-o schemă cu vaccinuri combinate, sunt preliminare şi nu au fost încă publicate într-o revistă ştiinţifică.

Decizia Israelului de a oferi a patra doză de vaccinuri antiCovid persoanelor cu imunitate compromisă ar putea să inducă un mic avantaj medical, a spus Gili Regev-Yochay, citată de DPA.

Cu toate acestea, specialista nu a recomandat extinderea campaniei de vaccinare cu a patra doză la nivelul întregii populaţii.