Ce simți dacă ești infectat cu Omicron sau cu Delta și cât de bune mai sunt vaccinurile - studiu pe sute de mii de bolnavi

Ce simți dacă ești infectat cu Omicron sau cu Delta și cât de bune mai sunt vaccinurile - studiu pe sute de mii de bolnavi

Un studiu de mare anvergură realizat în Marea Britanie arată mai exact cum diferă simptomele în cazul variantelor Omicron și Delta ale SARS-CoV-2, dar și cât de mult protejează vaccinurile.

Simptomele cauzate de varianta Omicron sunt parţial diferite de cele cauzate de varianta Delta: mai multă durere în gât, mai puţină pierdere a gustului şi a mirosului, arată un studiu britanic.

Un studiu publicat de Agenţia de Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie vineri are la bază un număr mare de date, aproximativ 180.000 de cazuri Omicron și aproximativ 88.000 de cazuri Delta.

ADVERTISING

Din studiu reiese că vaccinurile oferă o protecţie foarte mare: „După a treia doză, protecţia oferită împotriva bolilor grave este de 92 la sută, iar după două luni şi jumătate scade la 83 la sută”.

Cercetarea din spatele raportului se bazează pe răspunsurile unui număr mare de pacienţi simptomatici.

Comparaţia arată că durerea în gât este mult mai frecventă în rândul „pacienţilor Omicron”: a fost indicată în 53 la sută din cazuri, faţă de 34 la sută dintre „pacienţii Delta”.

Pierderea gustului şi a mirosului este mult mai puţin frecventă: a fost raportată la 13% dintre „pacienţii Omicron” şi 34% dintre „pacienţii Delta”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Febra şi tusea sunt, de asemenea, mai frecvente la pacienţii cu Omicron, în timp ce simptome precum iritaţia ochilor sau curgerea nasului sunt mai puţin frecvente.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇