Ce urmează după valul Omicron? Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie prezintă scenariile posibile

Ce urmează după valul Omicron? Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie prezintă scenariile posibile

După ce va trece valul 5 al pandemiei, care nu se știe cât va dura, avem în față două posibile scenarii – fie o perioadă de ”liniște interepidemică”, fie să ne confruntăm cu o nouă mutație mai agresivă decât Omicron, spune Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

„În condițiile în care nu va apărea o altă variantă care să fie și mai transmisibilă decât Omicron sau să aibă alte caracteristici, atunci este posibil, conform epidemiologiei clasice, să se intre într-o perioadă de acalmie interepidemică.

ADVERTISING

Cu alte cuvinte, liniște interpidemică. Care poate fi destul de prelungită și care poate fi un pas spre o potențială endemizare la un moment dat a acestei pandemii. Asta înseamnă o evoluție constantă, cu un număr mai redus de cazuri, fără a se semnala manifestări epidemice”, a declarat Emilian Popovici la Europa FM.

Medicul epidemiolog recunoaște sincer că ”această perspectivă nu este așa de apropiată”, în opinia sa.

Pe de altă parte, vicepreședintele SRE se alătură celorlalți specialiști care au explicat public de mai multe ori că un număr mare de cazuri într-o regiune sporește riscul ca în acea regiune să apară noi mutații, adică noi tulpini ale SARS-CoV-2.

ADVERTISING

„Unde au apărut variantele cu potențial nociv mai mare? Acolo unde erau infecții mai multe, adică în Brazilia, în India, chiar în Marea Britanie când au fost problemele acelea cu relaxările de măsuri. Or, acum, asistăm la un număr foarte mare de infecții generat de acest Omicron în toată lumea. Deci nu se exclude să apară o variantă cu un potențial mai agresiv. Sigur că nu ne dorim asta, dar posibilitatea există”, a spus acesta.

În opinia sa, chiar dacă nu vor mai fi dominante, tulpinile actuale ale coronavirusului, de la Wuhan la Delta vor continua să circule în comunități.

ADVERTISING

Despre apariția unei posibile noi tulpini chiar în România s-a vorbit în repetate rânduri, din cauza numărului mare de cazuri înregistrat la noi și a ratei reduse de vaccinare în rândul populației.

De asemenea, mai mulți specialiști au avertizat că scenariul cel mai probabil este să ne obișnuim să trăim cu noul coronavirus, așa cum s-a întâmplat cu gripa sau cu alte boli transmisibile.

Probabil că în primăvara anului 2022 o să vedem ”lumina”, dar finalul pandemiei nu va însemna eradicarea coronavirusului, așa cum se așteaptă unii, ci mai degrabă ”Uite, avem mecanismele astea, hai să trăim!”, a declarat pentru Spotmedia.ro medicul psihiatru Gabriel Diaconu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇