Valeriu Gheorghiţă: Se propagă ideea că vaccinarea antiCovid afectează fertilitatea. Lucrurile nu stau deloc aşa

Valeriu Gheorghiţă: Se propagă ideea că vaccinarea antiCovid afectează fertilitatea. Lucrurile nu stau deloc aşa

Vaccinul antiCovid nu afectează fertilitatea nici la femei, nici la bărbați, a explicat marți coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

El a spus că această informație falsă circulă în spațiul public și că s-a plecat de la ideea că există o asemănare între structura proteinei Spike şi proteina Sincitina 1, care are rol în maturarea şi în dezvoltarea placentei.

“O informaţie complet falsă care circulă în spaţiul public şi, de aceea, mi-am permis să o prezint aici, este legată de fertilitate. Se propagă ideea că vaccinarea COVID-19 afectează fertilitatea atât la femei, cât şi la bărbaţi.

ADVERTISING

Sunt date cât se poate de clare, în primul rând, ideea a plecat de la faptul că există o asemănare între structura proteinei Spike şi proteina Sincitina 1, care are rol în maturarea şi în dezvoltarea placentei.

Însă studiile au arătat că există asemănări foarte mici între aceste două proteine, încât probabilitatea să găsim o asemănare între proteina Spike şi orice altă proteină este foarte mare, dacă ne-am uita la ele”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, există studii care arată că vaccinarea nu afectează fertilitatea.

ADVERTISING

“Plecând de la această ipoteză, s-a vehiculat ideea că anticorpii anti proteina Spike ar reacţiona încrucişat şi cu această proteină care are rol în maturarea placentei şi că evident ar cauza aceste probleme de fertilitate. Lucrurile nu stau deloc aşa.

În primul rând, sunt studii făcute la persoanele vaccinate. Și, mai mult decât atât, toate datele disponibile de la acest moment arată că, după infecţia naturală cu Sars-Cov-2, adică după COVID-19, nu sunt semnale că scade fertilitatea pentru că aceiaşi anticorpi anti proteină Spike apar şi după boala naturală.

ADVERTISING

Cu atât mai mult, sunt studii recent publicate care au arătat că după vaccinare nu se influenţează fertilitatea masculină, practic s-au uitat la anumiţi parametri din lichidul seminal şi sunt nemodificaţi faţă de starea anterioră”, a mai declarat Gheorghiţă.

Iată și articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇