Vaccinurile şi testele Covid vor fi scutite de TVA în UE

Vaccinurile şi testele Covid vor fi scutite de TVA în UE

Comisia Europeană a aprobat măsuri care vor permite statelor membre să scutească spitalele, medicii şi persoanele fizice din UE de TVA atunci când achiziţionează vaccinuri împotriva coronavirusului şi kituri de testare pentru depistarea acestuia.

În prezent, statele membre pot aplica cote reduse de TVA pentru vânzările de vaccinuri, dar nu pot aplica o cotă zero, în timp ce kiturile de testare nu pot beneficia de cote reduse.

”Comisia a salutat adoptarea, astăzi, 7 decembrie, a unor noi măsuri importante care vor permite statelor membre să scutească spitalele, medicii şi persoanele fizice din UE de taxa pe valoarea adăugată (TVA) atunci când achiziţionează vaccinuri împotriva coronavirusului şi kituri de testare pentru depistarea acestuia”.

CE

Noile norme, adoptate în unanimitate de toate statele membre şi bazate pe o propunere a Comisiei din 28 octombrie (ca parte a Comunicării privind măsurile suplimentare de răspuns la pandemia de Covid-19), sunt menite să ofere un acces mai bun şi mai ieftin la instrumentele necesare pentru prevenirea, depistarea şi tratarea coronavirusului.

”Acordul de astăzi va contribui la asigurarea faptului că vaccinurile împotriva coronavirusului pot fi achiziţionate fără TVA în întreaga UE.

Îi felicit pe toţi cei implicaţi pentru adoptarea extrem de rapidă a noilor norme, care vor contribui la ieftinirea atât a vaccinurilor, cât şi a kiturilor de testare.

Introducerea cu succes a acestor vaccinuri este esenţială pentru ca Europa să depăşească această pandemie: aceasta va fi prioritatea numărul unu pentru lunile următoare”.

Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie

Scutire temporară de TVA

Măsurile vor permite ţărilor UE să instituie o scutire temporară de TVA pentru vaccinurile şi kiturile de testare vândute spitalelor, medicilor şi persoanelor fizice, precum şi pentru serviciile conexe.

În temeiul directivei modificate, statele membre vor putea aplica fie cote reduse, fie cote zero, atât pentru vaccinuri, cât şi pentru kiturile de testare, dacă doresc acest lucru. 

”Pandemia de coronavirus a solicitat un răspuns extraordinar din partea autorităţilor în toate domeniile de politică.

În prezent, Comisia îşi intensifică eforturile de pregătire pentru introducerea de noi vaccinuri în UE, în special în urma recentelor anunţuri inovatoare ale actorilor din sectorul farmaceutic la nivel mondial”.

CE

Politica fiscală şi vamală a UE va continua să joace un rol esenţial în asigurarea accesului la aceste materiale medicale esenţiale, asigurând, în acelaşi timp, siguranţa bunurilor care ajung pe piaţa internă, spun reprezentanţii CE.

Pentru a permite un răspuns imediat din partea statelor membre, normele se vor aplica din ziua următoare datei publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Acestea vor rămâne în vigoare până la sfârşitul anului 2022 sau până când se ajunge la un acord cu privire la propunerea Comisiei privind noile norme referitoare la cotele de TVA, în cazul în care acordul survine mai devreme.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇