Vaccinurile Pfizer și AstraZeneca sunt la fel de bune - studiu comparativ preliminar

Vaccinurile Pfizer și AstraZeneca sunt la fel de bune - studiu comparativ preliminar

Primul studiu din lume care a realizat o comparaţie directă între reacţiile imunitare declanşate de vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca a descoperit niveluri comparabile de protecție la persoanele de peste 80 de ani, după inocularea lor cu prima doză a oricăruia dintre cele două seruri, au anunţat miercuri autorii acestei cercetări.

La capitolul anticorpi, cele două vaccinuri sunt la fel de bune, arată studiul realizat în Marea Britanie. La nivelul celulelor T, a fost observat un răspuns imunitar chiar mai puternic în rândul persoanelor vaccinate cu serul AstraZeneca.

ADVERTISING

Autorii acestei cercetări au analizat probe de sânge prelevate de la 165 de persoane cu vârste cuprinse între 80 şi 90 de ani vaccinate cu o doză.

Anticorpi vs. celule T

Potrivit cercetării, anticorpii au fost prezenţi la niveluri similare, de 93% pentru cei 76 de participanţi care au primit prima doză de vaccin Pfizer şi de 87% pentru cei 89 de participanţi inoculaţi cu prima doză a vaccinului AstraZeneca.

Dar, Helen Parry, lector de medicină clinică la Universitatea Birmingham şi coautoare a studiului, a dezvăluit că un procent mai mare din rândul voluntarilor care au primit vaccinul AstraZeneca au prezentat reacţii detectabile ale celulelor T.

ADVERTISING

În timp ce anticorpii pot să blocheze abilitatea noului coronavirus de a pătrunde în celulele umane, limfocitele T pot să ofere o protecţie mai amplă, atacând şi ucigând orice celule care au fost deja infectate cu noul virus.

"Aceste vaccinuri sunt atât echivalente, cât şi eficiente în a induce un răspuns al anticorpilor în marea majoritatea a persoanelor (incluse în studiu - n.red.), chiar şi după administrarea unei singure doze", a declarat Paul Moss, profesor de hematologie la Universitatea Birmingham şi unul dintre coordonatorii studiului.

"Ambele vaccinuri sunt bune", a adăugat el în timpul unei conferinţe de presă, organizată pentru a prezenta rezultatele cercetării.

Studiul a fost publicat online în format pre-print, înainte de a fi examinat de alţi oameni de ştiinţă prin procedura "peer-review".

ADVERTISING

Vaccinarea în Marea Britanie

Aproximativ jumătate din populaţia Marii Britanii a fost inoculată cu cel puţin o doză a unor vaccinuri anti-COVID-19, iar această ţară deţine astfel una dintre cele mai mari rate de inoculare din lume.

Vasta majoritate a rezidenţilor din Marea Britanie au fost vaccinaţi cu serurile AstraZeneca şi Pfizer.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇