Vaccinarea antiCovid: Ministrul Vlad Voiculescu a anunțat cât vor primi vaccinatorii și o schemă progresivă de remunerare pentru medicii de familie

Vaccinarea antiCovid: Ministrul Vlad Voiculescu a anunțat cât vor primi vaccinatorii și o schemă progresivă de remunerare pentru medicii de familie

Vlad Voiculescu a anunțat o serie de decizii la sfârșitul ședinței online a Guvernului, în care s-a discutat despre adoptarea mai multor acte normative privind vaccinarea.

Astfel, potrivit Ministrului Sănătății, cadrele medicale care vor fi in centrele de vaccinare, in afara programului de lucru, vor fi remunerate cu:

  • 90 de lei/ora (medici)
  • 45 lei ora (asistenți)
  • 20 lei/ora registratori.

”Dincolo de asta, sunt oameni de munca cărora va depinde felul in care depășim această perioadă cruntă”, a declarat Vlad Voiculescu.

ADVERTISING

Ministrul s-a referit și la medicii de familie.

”Am stabilit o formă de remunerare a celor mai importanti vectori de comunicare și de convingere a românilor - medicii de familie. Ne bazăm pe ei sa vorbească cu oamenii, să le stea la dispozitie pentru orice informații. Cea mai bună informație o iei de la un medic, ideal de la medicul de familie (...) Medicii de familie sunt esentiali și sistemul de sănătate trebuie să le acorde importanța pe care o au. Doar așa un sistem de sănătate poate deveni sustenabil”, a mai spus el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Schemă progresivă de remunerare pentru medicii de familie

Astfel, Voiculescu îndeamnă in perioada următoare medicii de familie să programeze pacientii pe care ii au pe listă, să se asigure că vin la vaccinare și să le stea la dispoziție pentru orice fel de informație ar avea de nevoie dupa aceea.

În acest sens, s-a luat decizia de a fi remunerati pentru aceasta munca suplimentara - programare, informare, monitorizare pacienti.

”Această plată va fi de 30 lei/pacient pentru acest serviciu acolo unde medicul de familie îl programează și pacientul se vaccinează și lucrurile merg în regulă”, a spus Voiculescu.

ADVERTISING

Atunci cand din lista totala de pacienti eligibili pentru vaccinare se trece de 50%, considerăm că este un efort masiv - plata se face cu 50 lei pe vaccin”, a mai spus el. În aceeași logică, unde se trece de 60% din lista persoanelor eligibile, plata va fi de 60lei/pacient.

Guvernul a avut vineri o şedinţă online, începând cu ora 14.00. Potrivit premierului Florin Cîţu, discuțiile au vizat adoptarea mai multor acte normative privind vaccinarea.

„Vorbim de ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind unele măsuri de recrutare sau plata personalului implicat în procesul de vaccinare, este în proces de avizare şi sper ca avizele să fie gata până vineri. Bineînţeles aprobarea limitelor pentru ministere, pentru a începe bugetarea pentru 2021. Sunt şi acestea în curs de avizare”, a explicat şeful Executivului.

„Trebuie clarificat mecanismul de plată. Cred că mergem într-o direcţie, aşa cum am folosit şi până acum, prin Ministerul Sănătăţii, cu decontare de la bugetul de stat”, a mai spus acesta.

O.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇