Spitalele din Botoșani nu mai fac față numărului mare de pacienți cu Covid. Și, cu toate acestea, o unitate sanitara nouă, echipată şi dotată modern, zace nefolosită din primăvară.
Noul spital, construit din banii Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), are 42 de saloane cu baie proprie, cu o capacitate totală de 84 de paturi, iar fiecare salon este dotat cu câte o sursă de oxigen, scrie Monitorul de Botoșani.
Mai mult, pentru bolnavii de Covid ar putea fi adaptate saloanele pentru încă un pat și astfel s-ar mări capacitatea la peste 120 de paturi.
De ce stă Spitalul de îngrijiri şi paliaţie nefolosit de atâtea luni? Pentru că nu a fost racordat la utilități.
”Te trimit de la unii la alţii. Un fel de ping-pong.”
Constructorul spune că în luna aprilie a trimis adrese către autoritățile locale, dar și la Ministerul Sănătății și președintele Klaus Iohannis, în care a propus ca spitalul să fie transformat în spital Covid.
Și, spune el, acest lucru ar fi putut fi posibil dacă autorităţile locale scoteau la licitaţie utilităţile, ceea ce nu s-a întâmplat.
„În luna aprilie am trimis adrese la CJ, la Prefectură, Primărie, chiar şi la minister sau preşedinte. Am propus să facem toţi o mobilizare ca să îl transforme în spital Covid. La vremea respectivă, ei căutau soluţii prin săli de sport sau pe la Dorohoi. Le-am spus că aici sunt trase reţelele şi, cu un efort comun, puteam să finalizam spitalul ca să fie gata într-o luna-două.
În primul rând, autorităţile locale trebuiau să scoată la licitaţie utilităţile încă de atunci. Fiecare ne-a pasat de la unul la altul şi au lăsat-o aşa, în coadă de peşte. Fără niciun răspuns. Te trimit de la unii la alţii. Un fel de ping-pong. Noi acum am finalizat spitalul, conform termenului dat de CNI, dar utilităţi tot nu sunt”, a spus Radu Mihalache, director adjunct al companiei Victor Construct, care a făcut lucrarea.
Spitalul ar putea fi dat în folosință abia peste 6 luni
Mai mult, licitaţiile pentru utilităţi ar mai putea întârzia darea în folosinţă a spitalului cu încă jumătate de an, după cum afirmă noul primar al Botoșaniului.
„Suntem în stadiul în care am atribuit lucrările pentru branşamentul electric şi avem proiectele pentru apă şi canalizare şi le scoatem la licitaţie cu un termen maximal de 6 luni. Sperăm să ne sincronizăm cu aceste branşamente la utilităţi, cu finalizarea acestei investiţii de către CNI, adică într-o lună”, a spus Cosmin Andrei, proaspăt devenit primar la Botoşani.