Încă un județ anunță că nu mai sunt locuri în spitale pentru pacienții COVID. Bolnavii sunt trimiși acasă ”cu sfaturile de rigoare”

Încă un județ anunță că nu mai sunt locuri în spitale pentru pacienții COVID. Bolnavii sunt trimiși acasă ”cu sfaturile de rigoare”

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru asigura joi seară, în ciuda declarațiilor altor oficiali, că există locuri în spitalele COVID. Însă iată că un alt județ anunță că toate paturile sunt ocupate.

Carmen Dorobăț, manager la Spitalul clinic de Boli Infecțioase Sf. Parascheva din Iași, spune că în unitatea pe care o conduce nu mai este niciun loc, inclusiv la Terapie Intensivă, și nici la spitalele suport.

„În situația aceasta, pacienții care sunt confirmați și nu au probleme deosebite vor merge acasă cu sfaturile de rigoare. Cei care vom vedea că au risc vor veni în cursul dimineții, pentru a merge pe locurile care se vor elibera prin externare.

ADVERTISING

Pentru cei care sunt grav, aici este o problemă, ne ajută colegii noștri din UPU. Astăzi au fost trei locuri libere la terapie intensivă. Din nefericire, am pierdut niște pacienți și acele locuri s-au ocupat în câteva ore. Ritmul în care se lucrează este fantastic”, a declarat Carmen Dorobăț, pentru Digi24.

ADVERTISING

Situația este confirmată și de Diana Cimpoeșu, șefa UPU de la Spitalul Sf. Spiridon din Iași.

”Încercăm să găsim locuri și e dificil, azi (joi, n.red.) e prima zi în care ne-am pus o problemă pe care colegii de aici de la București și-au pus-o de mai multă vreme, aceea de a transfera noi, care suntem centru județean și regional, către un alt spital, din alt județ.

Încă nu s-a întâmplat, poate nici nu se va întâmpla, poate se vor vindeca. Noi asta ne dorim, ca să se poată externa și să se elibereze locuri”, a arătat doctorița Cimpoeșu.

Ea a mai spus că a discutat deja despre mărirea numărului de paturi în spitalele suport, mai ales că sunt pacienți care deși au simptome ușoare și pot fi monitorizați acasă, vor să rămână în spital sub supraveghere.

ADVERTISING

Oficialii iar se contrazic în declarații

Amintim că Bucureștiul, precum și mai multe județe, au anunțat săptămâna aceasta că nu mai au locuri libere în spitalele COVID, descriind o situație similară cu cea de la Iași. Premierul Ludovic Orban, întrebat de aceste lucruri, a spus că i-a dat instrucțiuni ministrului Sănătății să suplimenteze paturile pentru pacienții COVID.

În schimb, Tătaru a dat joi seara asigurări că există și acum locuri și că paturile de la ATI trebuie gestionate de medici ca să se asigure că pacienții care au nevoie de îngrijiri speciale le pot primi.

„Terapie Intensivă – avem peste 550 de cazuri, dar în acest moment avem doar 176 de pacienţi intubaţi, care necesită respiraţia invazivă ventilată. Ceilalţi sunt în diverse grade de insuficienţă respiratorie, trecând oarecum pe o terapie intermediară, la fel, medicul curant decizând dacă el mai rămâne pe paturile care beneficiază de acel ventilator mecanic sau sunt trecuţi pe terapie intermediară cu o sursă suplimentară de oxigen”, a susţinut Tătaru.

În schimb, secretarul de stat în DSU, Raed Arafat, a declarat la TVR 1 că, cel puțin în Capitală, toate paturile de terapie intensivă pentru COVID sunt în acest moment ocupate. Arafat a spus că autoritățile mută bolnavii acolo unde sunt locuri disponibile și nu exclud ca, în viitorul apropiat, alte spitale din Capitală să fie transformate în unități speciale pentru tratarea celor infectați cu coronavirus.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇